Banksy pretvorio bazen u umjetničko djelo

Ulični umjetnik poznat kaoi Banksy, nakon šest godina pauze, organizirao je prvu veliku izložbu u Velikoj Britaniji. Nekadašnji otvoreni bazen pretvorio je u uznemirujući i provokativni tematski park po imenu Dismaland, ili Zemlja tuge.

Umjetnici koji stoje iza Dismalanda kažu da je to “porodični tematski park neprikladan za djecu”, jer teme variraju od sumorno komičnih do mračnih i intrigirajućih. Impresivno detaljna maketa grada prikazuje posljedice katastrofalnih uličnih nereda.

U drugoj prostoriji “Smrt“ vozi autiće za sudaranje uz neprimjereno veselu muziku. Napolju igračke na daljinsko upravljanje kao nestabilni čamci s izbjeglicama, bez nade da će ikada stići do obale. Banksy je ovim želio poručiti da bi “tematski parkovi trebali imati bitnije teme”.

“Mislim da je, kad govorimo o velikim, poznatim imenima, Banksy taj koji riskira kako bi javnosti poslao političku poruku, mnogo više nego brojni drugi umjetnici njegovog kalibra. Također, zanimljivo je, naročito ovdje u Dismalandu, to što je okupio veliki broj umjetnika koji se bave političkim temama, ali za koje javnost ne zna, želeći ih na taj način uključiti u akciju”, kaže Evan Pricco, umjetnički kritičar.

Revolucionarna djela

U parku je najviše Banksyjevih djela, ali tu su i ona Damiena Hirsta, Jennyja Holzera i Jimmyja Cautyja. Radovi u oronulom odmaralištu izvođeni su u potpunoj tajnosti. Stanovnicima je rečeno da se koristi za snimanje holivudskog filma. A upravo su oni ti kojima je prvog dana omogućen ekskluzivni pristup parku. Reakcije su apsolutno pozitivne.

“Mnogo toga sam vidio, ali ovo je nestvarno. Mislim da je veoma inovativno. Neke od vožnji su strašne, ne zato što su strašne same po sebi, nego zato što izgledaju kao da će se raspasti”, kaže jedan posjetilac.

Banksy se proslavio zahvaljujući grafitima rađenim u Velikoj Britaniji. Ali, svjetsku slavu je stekao revolucionarnim djelima na okupiranim palestinskim teritorijama i radovima u New Yorku. Njegova posljednja velika izložba u Britaniji bila je ogroman hit.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera