Banksy crtežom na Instagramu podržao pokret Black Lives Matter

Banksy je uz tekst stavio sliku na kojoj se vidi crna silueta, a pored nje je svijeća koja zahvata američku zastavu (Instagram)

Britanski umjetnik Banksy dao je podršku pokretu Black Lives Matter slikom koju je u subotu stavio na Instagram, a prikazuje upaljenu svijeću ispod američke zastave koju plamen pomalo zahvaća.

Banksy, slavni umjetnik čiji je identitet još uvijek nepoznat, u objavi piše kako je sistem zakazao te da je na bijelcima da ga poprave.

“Prvo sam pomislio da trebam biti tiho i slušati Afroamerikance o ovom pitanju. Ali zašto bih to učinio? To nije njihov problem nego moj“, piše Banksy koji se proslavio svojom uličnom umjetnošću s političkom porukom.

“Njih je izdao sistem. Bijeli sistem. Poput puknute cijevi koja poplavljuje stanove ljudi koji žive na nižim spratovima. Taj pokvareni sistem uništava njihove živote, ali nije na njima da ga poprave. Oni to ne mogu, niko ih ne pušta u stanove iznad”. 

“Ovo je bijeli problem. I ako ga bijelci ne poprave, neko će morati doći na sprat više i razbiti vrata”, zaključuje Banksy u objavi na Instagramu koju je u nekoliko sati podržalo već više od 1,5 miliona ljudi. 

Svijeća i zastava

Banksy je uz tekst stavio sliku na kojoj se vidi crna silueta, a pored nje je svijeća koja zahvata američku zastavu koja se nalazi iznad. 

Britanska novinska agencija Press Association objavila je kako će se u nedjelju antirasistički protesti održati i u Bristolu, Banksyjevom rodnom gradu, a očekuje se oko oko 4.000 ljudi. 

Nakon što su se proširili Sjedinjenim Američkim Državama, protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti nad etničkim manjinama počeli su se širiti svijetom, pa su u subotu održani od evropskih gradova poput Pariza, Londona ili Sofije, do Japana, Južne Koreje i Australije. 

Izvor: Agencije