Banka Srpske – prodaja u sjeni milionskih pronevjera

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska se sprema na prodaju Banke Srpske, koja je nastala na temeljima nekadašnje litvanske Balkan Investment banke. O njoj tužioci vode istragu za niz kriminalnih aktivnosti.

Vlasti su u Banjaluci banku preuzele od Litvanaca 2013. godine i ukupno investirale 17,5 miliona eura. Za isti novac Banku Srpske sada nude neimenovanom kupcu sa Zapada.

”Kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru da dokapitalizuje banku sa 300 miliona eura”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Nerealna očekivanja – uvjereni su u opoziciji. Smatraju da je banka na rubu izdisaja kada se pogleda bilansno stanje.

”Tri i po puta više od kapitala su sumnjiva potraživanja, potraživanja kategorisana u najlošijoj kategoriji DIE”, kazao je Dragan Čavić, lider opozicione Narodne demokratske partije.

Menadžment pod istragom

Očuvanje likvidnosti – glavne su poruke menadžmenta banke.

”Novi ljudi u banci težili su novoj poslovnoj politici i kompletnom rebrendingu imidža. Jer, nad prethodnim litvanskim vlasnicima tužilaštvo je otvorilo istragu”, javlja iz Banje Luke reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Dvije godine vodi je entitetsko Specijalno tužilaštvo. O kriminalu u Balkan Investment banci. Bivšeg direktora i niz osoba tereti se za krivična djela organiziranog kriminala i zloupotrebu ovlaštenja u privredi. S milionskom štetom.

”Omogućili su ili odobrili drugim privrednim društvima veći broj kredita u znatnim iznosima. Dati su bez adekvatne analize i kvalitetnog osiguranja. Kredite nisu vratili, čime je za banku nastala šteta velikih razmjera”, naveo je glavni republički tužilac RS-a Mahmut Švraka.

Oštećen je i budžet RS-a. Krakom istrage sumnja se da je ta banka omogućila firmi u njihovom nekadašnjem vlasništvu, zvorničkom Biraču, poslovanje mimo bankovnih računa, putem UKIO banke u Kaunasu. Zbog sumnje u izvlačenje novca, traži se i međunarodna pravna pomoć. Posao i za državno Tužilaštvo.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne može davati nikakav komentar. Komentare o banci, kapitalu, ali i obavezama, daju u entitetskoj Vladi, saoćeno je iz ove institucije.

”To nije privatna banka, radi se na otklanjanju nepravilnosti i stabilizaciji banke”, rekla je premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Stabilizacija banke održava se političkom direktivom s vrha, odgovaraju iz opozicije.

Nema kreditni portfolio

”Javne pare RS-a nalaze se u depozitima banke, da se održi likvidnost i obaveze prema klijentima. Da ih nema, ne bi bilo likvidnosti. Isti slučaj je bio sa Bobar bankom prije likvidacije”, kaže Čavić.

Za očuvanje likvidnosti institucija RS-a potrebno je 150 miliona eura, ne sumnjaju analitičari u računicu vlasti. Skeptični su da se to može ostvariti poslom s Bankom Srpske.

”Ona ima svoj život, svoje bilanse, svoje poslovanje, koje je, nažalost, negativno. Akumulirala je 15 miliona [konvertabilnih] maraka [oko 7,5 miliona eura] duga, jer nema kreditni portfolio i ne može se nositi sa konkurencijom”, procijenjuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Konkurencija nema teret kao Banka Srpske, a to su temelji na sumnjivim kreditima, koji su pod tužilačkom lupom. Pitanje je s kojim će se suočiti, ako ga bude, i novi vlasnik.

Izvor: Al Jazeera