Banka iz Dubaija kupila Leeds United

Leeds nije bio član Premier lige od 2004. godine i trenutno se nalazi u sredini tabele Championshipa (Getty Images)

Kompanija GFH Capital iz Dubaija objavila je kako neće “ludo trošiti novac” kako bi vratila nekadašnjeg prvaka Engleske u nogometu Leeds United u Premier ligu.

Objava je uslijedila nakon što je bahreinska firma kupila ovaj klub u petak za, navodno, 52 miliona britanskih funti, prenosi Reuters.

GFH je kupila Leeds od većinskog vlasnika dionica Kena Batesa, koji je nekada posjedovao i londonski Chelsea i koji je poznata ličnost u engleskom nogometu u protekle tri decenije.

Bates (81) neće raskinuti sve veze s Leedsom, gdje će ostati predsjednik do kraja aktuelne sezone.

Članovi Championshipa, drugog ranga engleskog nogometa, koji poput Leedsa imaju dosta navijača, privlače pažnju stranih investitora koji se žele izboriti za mjesto u unosnoj Premier ligi (prvi rang).

“Leeds United je veliki nogometni klub, ima svoju historiju, ima fantastičnu osnovu na kojoj možemo raditi. Pogledali smo situaciju u nekoliko klubova, ali nam je Leeds bio najprimamljiviji”, izjavio je izvršni direktor GFH Capitala Salem Patel na konferenciji za novinare.

“Mi nećemo ludo trošiti novac kao vlasnici nekih nogometnih klubova ovdje. Mi želimo da naša investicija postane održiva i da klub bude uspješan.”

Kupovina za gotovinu

Novac iz Abu Dhabija pomogao je Manchester Cityju da postane prvak Engleske, ali su se javila pitanja oko finansijske stabilnosti GFH Capitala i njegove nadređene kompanije iz Bahreina Gulf Finance House.

David Haigh, jedan od direktora GFH Capitala i navijač Leedsa koji je vodio pregovore o kupovini, branio je svoju kompaniju i njenu odluku.

“Klub smo kupili za gotovinu, nema nikakvog duga. Mi smo strogo kontrolirana banka sa sjedištem u Dubaiju, u vlasništvu smo bahreinske banke koja je uvrštena u četiri berze, među kojima je i londonska”, rekao je.

Leeds nije bio član Premier lige od 2004. godine i trenutno se nalazi u sredini tabele Championshipa. Njihove granice su se mogle vidjeti ove sedmice, kada ih je deklasirao Chelsea (1:5) u Liga kupu.

Posljednji naslov prvaka Engleska osvojili su 1992. godine, posljednje sezone pred uvođenje Premier lige.

Izvor: Agencije