Banka dala 40 miliona dolara za ime stadiona

Vlasnik tima iz Moskve Leonid Fedun uložio je više od 500 miliona dolara u projekat izgradnje stadiona (Getty Images)

Ruski nogometni klub Spartak iz Moskve prodao je jednoj lokalnoj banci pravo na ime stadiona, koji je u izgradnji za više od 40 miliona američkih dolara, prenose agencije.

Otkritie (Otvorena) Banka je platila 1.208 milijardi rubalja (40,11 miliona dolara) kako bi imala pravo da svojim imenom nazove stadion kapaciteta 44.000 sjedišta do kraja 2018. godine.

Novo nogometno zdanje u ruskoj prijestolnici, koje bi trebalo biti otvoreno u prvoj polovini 2014. godine na sjeverozapadu Moskve, bit će domaćin grupne faze Kupa konfederacija 2017. i Svjetskog prvenstva 2018. godine.

„Nekoliko generacija nogometaša Spartaka sanjalo je još od tridesetih godina prošlog stoljeća da igraju na svom stadionu. Njihovi snovi će uskoro postati stvarnost“, rekao je vlasnik Spartaka Leonid Fedun, koji je uložio više od 500 miliona dolara u projekat izgradnje stadiona.

Spartak, jedan od najuspješnijih i najpopularnijih ruskih klubova, osvojio je u periodu od 1992. do 2001. godine devet titula prvaka države, ali od 2003. godine, kada je osvojio Kup Rusije, nije nijednom podigao trofej.

Nogometaši Spartaka trenutno svoje domaće utakmice igraju na stadionu Lužniki.

Izvor: Agencije