Banjalučki studenti tužit će MUP

Banjalučki studenti spremaju tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Tvrde da su ih policajci bez ovlašćenja privodili i pretresali. Povod je bio lijepljenje plakata, koji su se pojavili u Banjaluci. Imali su natpis „Potjernica za Laktaškim klanom” uz optužbe na račun entitetskih vlasti.

Igor Macanović kaže da će podnijeti tužbu naredne nedjelje.

Tvrdi da su policajci ušli u Studentski dom bez ovlašćenja, te pretresli njegovu sobu i automobil njegovog kolege.

Kritike Dodiku

“Inspektori su nam rekli da nas prate već pet dana, da su, eto, srećni što su nas pronašli, kako oni kažu. Da smo mi ti odgovorni i, eto, srećni su što konačno idu kući da spavaju”, kazao je Macanović iz Studentskog parlamenta Studentskog centra “Nikola Tesla”

Macanović nije autor, ali  priznaje da je lijepio plakate. Njima su upućene kritike na račun vlasti u RS-u, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom.

U MUP-u RS-a ponavljaju da niko nije privođen. Kažu, bili su to informativni razgovori.

“Očito da moramo jasno definisati šta se to dešavalo. Prema tome, ja ono što mogu da kažem da iz policije niko te momke nije ni prisluškivao, niti je vršio bilo kakve mjere nadzora nad njima. Da li je sve urađeno u skladu sa zakonom, mi u ovom momentu nemamo nekih konkretnih podataka, ali da bi eventualno mogli da utvrdimo nečiju odgovornost moramo da utvrdimo i činjenice”, rekao je Zoran Mandić, Načelnik Uprave kriminalističke policije RS-a.

Policija je prethodno razgovarala i sa urednikom portala Istinito Željkom Raljićem. Povod je bio isti. Taj portal prvi je objavio vijest o plakatima.

Opozicija smatra da je to znak nervoze režima.

Bez policijskog komentara

“Privođenje novinara i studenata pokazuje da smo otprilike stigli u zadnji stadij ovog režima i da ovo što imamo sve više postaje jedna strahovlada, jer ako policija upada u Studentski dom i odvodi studente zbog nekakvih letaka i plakata, to pokazuje da je nervoza na samom vrhuncu i da vjerovatno se mogu očekivati još gore stvari”, rekao je generalni sekretar Partije demokratskog progresa Igor Crnadak.

Niko iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije se oglašavao. Potvrdili su nam da su sve prepustili Ministarstvu unutrašnjih poslova, jer su, kažu, oni nadležni.

“Iz entitetskog MUP-a ne žele ništa da komentarišu bez utvrđenih činjenica. Poručili su studentima da ulože zvaničnu žalbu, ukoliko smatraju da je policija postupila nezakonito”, javila je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera