Banja Luka uvodi let za Beč

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska ima jedan aerodrom, kod Banje Luke. Međutim, većina građana i dalje putuje iz Zagreba, Beograda ili Sarajeva.

Nedavno je ukinuta i aviolinija prema Ljubljani, koju je subvencionisala entitetska Vlada.

Prethodno se isto desilo sa linijom prema Salcburgu. Sada planiraju uvođenje linije prema Beču.

“Cirih i Kopenhgen – to su zasad jedine dvije destinacije za putnike banjalučkog aerodroma. I to putem aviokompanije BH Airlines”, kaže Ljiljana Smiljanić, dopisnica Al Jazeere iz Banje Luke. 

Malo putnika

Let ka prijestonici Danske organizovan je, kažu, tek dva puta. Putnika je malo, ali radnici se nadaju da će ih biti više. Pred kameru, ipak, ne žele.

Letovi ka Salcburgu i Ljubljani pokazali su se kao neisplativi. Resorno ministarstvo uprkos tome  planira da predloži Vladi uvođenje leta ka Beču.

Banja Luka je od Beča udaljena oko 560 km. Vožnja automobilom traje oko 5-6 sati. Gorivo i putarina u oba pravca koštaju oko 80 eura. Isto toliko košta povratna karta, ukoliko putujete autobusom, ali put traje 9 sati.

Prema preliminarnoj računici, avionska karta ka Beču koštala bi 100 eura, bez aerodromskih taksi, kažu u „Sky Srpskoj“. Smatraju da bi bilo zainteresovanih putnika, jer se i u regionu Beč pokazao kao najbolja destinacija za vezu sa ostatkom svijeta.

„Beč zaista pruža kvalitetne usluge za nastavak putovanja dalje, nude prelaz na njihove linije koje servisiraju oko 190 destinacija u Evropi u svijetu“, kaže Zoran Injac, direktor „Sky Srpske“.

Vlada RS je zainteresovana. Premijer Aleksandar Džombić kaže da će stupiti u kontakt sa austrijskim kompanijama i provjeriti kakve su mogućnosti.

Čeka se Vlada

„Izdvajali smo subvencije i smatram da ako treba da izdvajamo subvencije, da onda odredimo pravu destinaciju. Nije problem da neko kaže da je to Štutgart, Frankfurt, Minhen ili neka druga linija. Mi smo mislili da je Beč.“

A da li će Beč biti  destinacija koja će opravdati  ulaganja i uspjeti osigurati pozitivno poslovanje te  sigurnost radnih mjesta zaposlenima Aerodroma u Banja Luci ili će to biti neke nove destinacije ka Skandinaviji, za šta bi objašnjenje trebalo tražiti u brojnoj bh dijaspori što posjećuje Banja Luku i Republiku Srpsku, neće se znati prije nego Vlada donese konačnu odluku, javlja Ljiljana Smiljanić, dopisnica Al Jazeere iz  Banje Luke.

Izvor: Al Jazeera