Banja Luka: Uloga ‘šetača’ pred izbore

Politički analitičari procjenjuju kako se izborna kampanja u Bosni i Hercegovini ne razlikuje mnogo od prethodnih, osim u Banjoj Luci.

Ondje je na ulicama već mjesecima skupina nezadovoljnih građana, takozvani „šetači”.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, od prvog okupljanja “šetača” prošlo je više od tri mjeseca. Nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, nezakonitog uništavanja jednog od gradskih parkova, preraslo je u bunt zbog nepotizma i korupcije.

„Šetači” su od početka koristili  medijsku pažnju kako bi ukazali na nezadovoljstvo, ali mediji primjećuju  razliku u intenzitetu okupljanja  kako se izbori približavaju.

“Činjenica je da su banjalučki „šetači” trenutno jedina manifestacija u javnom prostoru BiH nezadovoljstva, masovna. Međutim, ono što je isto tako činjenica je kako se protesti približavaju izborima, da se smanjuje broj ljudi. Ucjena je sve veća, pritisci su strašni”, kaže Aleksandar Trifunović, urednik medijskog projekta Buka.

Birači ‘zbunjeni’

Pet  je kandidata za gradonačelnika Banja Luke. Njih 34, stranačkih i nezavisnih,  bore se za 31 poziciju odbornika u Skupštini grada. Jedan mandat  pripada nacionalnim manjinama, a  za to mjesto bori se 11 kandidata.

Analitičari ne vjeruju u promjene. Kažu da je previše političkih partija i nezavisnih kandidata, a i  među „šetačima” ima kandidata za odbornike.

Stoga ne čudi ocjena da su birači prilično zbunjeni u mnoštvu manifestacija i obećanja.

“Mislim da je ova kampanja na neki način vrhunac u vrijeđanju inteligencije običnog čovjeka, pa smo tako imali slučajeve da se slavila, u toku predizborne kampanje i obilježavala 40. godišnjica polaganja kamena temeljca, recimo, za dvoranu „Borik”. Ponavljala su se sva ona obećanja, koja su ti isti ljudi govorili prije četiri godine, odnosno prije osam godina, a da ih do danas nisu ispunili”, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Jačanje aktivizma

Upravo neispunjena obećanja lokalnih vlasti jedan su od pokretača građana u  „šetnji”.

No, važno je da su građani „šetači” uporni, koliko god da ih ima, kaže Trifunović, koji prati  građanski aktivizam i predviđa njegovo jačanje nakon izbora.

“Mislim da će na novim vlastima biti jedan teret jednog novog iskustva građanskih protesta u Banjaluci, koji će ih sigurno malo, ako ništa, usporiti u njihovim namjerama da bez ikakvih ograničenja koriste svoja zakonska ovlaštenja na nivou lokala”, rekao je on.

Lokalnu upravu u Banjaluci ima pravo birati više od 180.000 građana.

Izvor: Al Jazeera