Oglasi

Banja Luka: Protestna šetnja boraca i građana

Demonstranti traže reviziju boračkih statusa, privatizacije, sudskog postupaka za kriminal i korupciju, zaposlenje za demobilizirane borce i besplatnu zdravstvenu zaštitu.

U Banjoj Luci u petak je održana protestna šetnja boraca vojske bh. entiteta Republika Srpska i drugih građana.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, u koloni koja je išla od Trga Krajine do centra Boračke organizacije RS-a bilo je blizu 2000 ljudi, a kolonu je osiguravala policija.

Demonstranti su naglasili desetak zahtjeva upućenih Vladi i Narodnoj skupštini RS-a.

Uz ostalo, traže novu reviziju boračkih statusa, izmjenu entitetskog zakona o pravima boraca, reviziju cjelokupne privatizacije, reviziju sudskog postupka za kriminal i korupciju, zaposlenje za demobilizirane borce i članove njihovih porodica te besplatnu zdravstvenu zaštitu za borce RS-a.

Poziv Ćurguzu da podnese ostavku

Ovo je drugi protestni skup u posljednje vrijeme na kojem demonstranti iskazuju nezadovoljstvo ekonomsko-socijalnim položajem.

Ponovo su pozvali predsjednika BORS-a Panteliju Ćurguza da podnese ostavku.

U uvodnom obraćanju, predstavnici Štaba nezadovoljnih boraca RS-a kazali su da su u ratu naučili da nema odstupanja i da ni sada neće odstupiti od zahtjeva za bolji položaj boračkih kategorija i građana RS-a.

"Ne tražimo ništa njihovo, želimo samo da nam vrate ono što je naše", navode okupljeni demonstranti.

Ćurguz je nekoliko puta rekao da neće podnijeti ostavku i da ga "ulica ne može smijeniti, već organi BORS-a", javila je reporterka Al Jazeere iz Banje Luke.

Izbori za novo rukovodstvo te boračke organizacije bit će održani za nekoliko mjeseci.

Protestna šetnja je prošla bez incidenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.