Banja Luka: Policajci priveli Dragičevića i nekoliko demonstranata

Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića, uhapšen je na protestima u Banjoj Luci, objavila je na Facebook grupi “Pravda za Davida” njegova bivša supruga Suzana Radanović, navodeći da su ga uhapsili zbog stajanja na Trgu Krajine. Policija je također privela nekoliko demonstranata.

Građani i članovi grupe “Pravda za Davida” napustili su banjalučki Trg Krajine prije 23 sata nakon što su stigli pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Po dolasku na Trg Krajine gdje su se nalazili demonstranti predvođeni Davorom Dragičevićem, ocem stradalog mladića Davida Dragičevića, policajci su pozvali građane da se raziđu, jer je okupljanje bilo predviđeno do 20 sati, prenosi Anadolija.

Nekoliko desetaka građana je s bijelim ružama u rukama nakon toga počelo šetati Trgom Krajine da bi nedugo zatim prešli u park Petra Kočića.

Desetak minuta prije 23 sata policajci su dobili naredbu da počnu s privođenjem građana koji su se nalazili na tom području.

Prethodno su članovi porodice Davida Dragičevića, članovi grupe “Pravda za Davida” i građani Banja Luke organizovali proteste, nakon čega su šetali gradom.

Otišli su i na mjesto gdje je trebao biti održan koncert Harisa Džinovića. Nakon uzvika i protesta, koncert je otkazan.

‘Ostajem ovdje’

“Velikih skupova više neće biti, biće kad dođe pravda za Davida, biće i muzika, onu što je volio, ali skupova na ovaj način više neće biti. Nemamo više šta uraditi. Ostajem ovdje, napadnu li me, idem prvi za svoje dijete protiv vas svih. Poginuti časno i pošteno bolje je nego kao smrad, đubre, hijena, živjeti čitav život”, poručio je Dragičević na Trgu Krajine.

Rekao je da će nastaviti mirno i dostojanstveno, kao što je činio proteklih 280 dana, a građane Banja Luke i čitave Bosne i Hercegovine pozvao je “da odmah stanu u odbranu samih sebe i svoje djece od onih koji će prvi izazvati incident”.

Okupljenima su se tokom skupa obratili i Davidova majka Suzana Radanović te članovi grupe “Pravda za Davida”.

‘Ostavke i hapšenja’

Davor Dragičević ranije je saopćio da zahtijeva ostavke funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske (RS), banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, kao i hapšenje određenih osoba, jer u suprotnom, kako navodi, neće večeras otići sa glavnog gradskog trga.

Zahtijeva ostavke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, načelnika Uprave za organizovani kriminal Darka Ilića, direktora policije RS Darka Ćuluma, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće, a optužuje ih za “upletenosti u nedopuštene radnje sprečavanja dokazivanja i zataškavanja ubistva njegovog sina Davida Dragičevića, kako bi se na taj način zaštitile institucije RS”.

Traži i da se do početka skupa “Pravda za Davida”, uhapse: Filip Ćulum, Đorđe Rađen, Zoran Bošnjak, Mikica Marjanac, Siniša Kojdić, te inspektor Bojan Karanović.

Stav Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je dokaze odgovornosti za one čije se smjene traže, te ponovio da je jedino mjesto razjašnjenja “slučaja Dragičević” tužilaštvo, a ne izvršni organi vlasti.

“U taj pokret ušli su predstavnici opozicije koji pokušavaju da na taj način nadoknade svoj izborni debakl”, rekao je Dodik i dodao da “ulica neće modelirati političke odnose u RS”.

Izvor: Agencije