Banja Luka: Opozicija najavljuje proteste, policija nije primila prijavu

'Kada ovo rade pred kamerama, zamislite šta rade iza kamera?', rekao je Stanivuković (Arhiva)

Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, zastupnici opozicije u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska, organizirat će mirno okupljanje građana u parku “Mladen Stojanović” u Banjoj Luci u četvrtak u 18 sati.

Kako navodi Anadolija, povod za okupljanje jesu sinoćnja događanja na posebnoj sjednici NSRS-a, a opozicijski zastupnici danas su predali zahtjev za odobravanje okupljanja Policijskoj stanici Centar i pozvali građane da im pruže podršku.

Podsjetimo, na toj sjednici ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač udario je Stanivukovića, što su zabilježile i kamere.

Stanivuković tvrdi i da ga je u restoranu vrijeđao i prijetio mu Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da će sljedeći korak biti prema tužilaštvu, za prijetnje i nasilničko ponašanje “koje nema nikakvog smisla”.

“Gospodin Lukač i ja ćemo da se borimo kroz sud, tužilaštvo i sve vidove institucija”, rekao je Stanivuković i dodao da je na snimku sve jasno.

Rekao je da neće stati u borbi protiv nasilja, dostave lažnih dokumenata, laži i prevara, kao i da se ne plaši i da mu je drago što je zadržao dostojanstvo i što nije uzvratio udarac.

Lukač: ‘Imam pravo da se branim’

“Zamislite, kada ovo rade pred kamerama, šta rade iza kamera?”, rekao je Stanivuković.

Trivić i Vukanović, koji traže smjenu Lukača, također su pozvali građane da im pruže podršku na okupljanju u četvrtak, kada će iznijeti sve što nisu mogli reći u NSRS-u.

“Imam pravo da se branim kao i svaki čovjek u ovoj republici kada se osjećam ugroženim”, izjavio je Lukač, komentirajući incident sa Stanivukovićem.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome razmišlja li o ostavci na koju ga poziva opozicija u RS-u, Lukač je istakao da opozicija 365 dana u godini traži njegovu ostavku, kao i da neće reagirati na njihove zahtjeve.

U isto vrijeme Policijska uprava Banja Luka saopćila je da je upoznata s jučerašnjim događanjima u NSRS-u i da “utvrđuje činjenice i okolnosti u vezi sa navedenim događajem”.

“Takođe, nije primljena prijava od narodnog poslanika Draška Stanivukovića u Policijskoj upravi Banjaluka vezano za navedeni događaj”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije