Banja Luka: Još Arnaudija čeka obnovu

Većina džamija porušenih tokom rata u Banjaluci je obnovljena. Arnaudija, koja je srušene iste noći kad i Ferhadija, i dalje čeka obnovu, jer nedostaje novca. Zbog rušenja vjerskih objekata muslimana, Islamska zajednica podnijela je tužbu protiv Republike Srpske. Slučaj je završio u Strazburu.

Nakon više od dvije decenije, s munare Gazanfer-begove džamije, ponovo se čuo ezan.

Izgrađena potkraj 16. stoljeća, srušena 1993, obnavljana tokom proteklih godina… Iako još uvijek ne i zvanično otvorena, imam Adnan Jusić, koji je u Banju Luku stigao iz Broda, od januara predvodi molitvu.

“Obnovom Gazanferije, ovim ljudima, džematlijama, je vraćeno svjetlo i duhovno su ljudi su snažniji, ali isto tako i vitki minaret simbolizira ponovo uspravljanje, povratak na svoja ognjišta i nadu u bolje sutra”, navodi Adnan Jusić, imam Gazanfer-begove džamije.

Gazanfer-begova džamija, osim duhovne, ima i kulturno-historijsku vrijednost. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Njeno dvorište, harem džamije, još nije do kraja obnovljen.

“U Banjoj Luci je prije rata bilo šesnaest džamija. I sve su srušene, uglavnom u periodu između maja i jula 1993. godine. I sve su nakon rata obnovljene, osim Arnaudije, čiji se fragmenti ondje nalaze”, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Osim u naselju Vrbanja, fragmenti Arnaudije čuvaju se tamo gdje su i njeni temelji. Srušena je 7. maja, samo nekoliko minuta nakon što je srušena Ferhad-pašina džamija.

“Nažalost, kada je Arnaudija i Ferhadija srušene u tom 7. maju, mi nismo više imali gdje vršiti vjersku dužnost. To je bio i jasan signal da je bivstvovanje muslimana u gradu Banjaluci je ugroženo na biološkom planu”, rekao je Vahdet Alemić, imam Sefer-begove džamije.

Tužba protiv RS-a

Islamska zajednica je 1999. zbog rušenja 16 banjalučkih džamija podnijela tužbu protiv Republike Srpske s odštetnim zahtjevom od blizu 32 miliona eura. Domaći sudovi su utvrdili da je slučaj zastario, no advokat tvrdi da je upitanju politika. Podnio je apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, i čeka ishod.

“Da je dosuđeno u korist IZ sve tužbe bi bile rješavane na istom principu. Sve bi to bio atak na budžet RS”, kazao je advokat Esad Hrvačić.

U Bosni i Hercegovini je tokom rata srušeno i zapaljeno 614 džamija. Uništeni su i brojni drugi vjerski objekti poput mesdžida, turbeta, tekija. Mnogi su nakon rata obnovljeni.

Izvor: Al Jazeera