Banja Guber u fokusu konferencije o Srebrenici

Srebrenica se priprema za održavanje investicijsko-razvojne konferencije, na kojoj će, osim predstavnika vlasti iz BiH, učestvovati i visoki zvaničnici Srbije i Crne Gore.

U fokusu će biti poznata Banja Guber, po kojoj je taj kraj ranije bio poznat ne samo u BiH, nego i u Evropi.

Izgradnja kompleksa, započeta prije pet godina, zbog sudskih je sporova morala biti prekinuta, ali ovih su dana ponovno pokrenuti radovi na tom lječilištu.

Al Jazeerina ekipa posjetila je gradilište na kojem ponovo odzvanja zvuk lopata. Radnici upozoravaju da se tamošnja voda ne pije bez konsultacija s ljekarom.

Za Fatu Husejnagić, bivšu uposlenicu Banje Guber, pa i njenu unuku, čini se, upozorenje ne važi. One znaju kako se pije voda iz Gubera.

Na pitanje može li se piti ta voda, odgovara potvrdno, a na konstataciju da sadrži željezo i zbog toga treba biti oprezan, odgovara: “I nećete popiti previše. Pacijentima sam objašnjavala kako se pije voda. Sve ću ja vama objasniti”.

Dvije decenije radila je u Banji Guber – prvo kao recepcionerka, a nakon školovanja pridružila se medicinskom timu.

Sjeća se da su na liječenje u Banju stizali ljudi iz cijele Evrope. Godišnje i po 10.000 njih. I bilo da su bolovali od anemije, očnih ili kožnih bolesti, kući su se, kaže, vraćali oporavljeni. Onda je počeo rat i lječilište je uništeno.

“Cijelu bivšu Jugoslaviju zamolila bih da pokrenemo ovaj Guber. Slažem se ja – otvoren je ovdje rudnik, on crpi, nosi bogatstvo, odnese… Drvna industrija, drvo se siječe. A niko se nije upitao za Guber u kome je priroda odlazi nam lijek, a puno bolesnika”, kaže Husejnagić.

Vitalni značaj

“Projekt Banje Guber od vitalnog je značaja za Srebrenicu. Njenom izgradnjom blizu 350 Srebreničana moglo bi dobiti posao. Direktnu korist od projekta imao bi znatno veći broj ljudi”, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Već sredinom sljedeće godine, novi vlasnik Radojica Ratkovac očekuje i završetak prvog ugostiteljskog objekta, a fabrike vode koji mjesec kasnije. Ukupna vrijednost investicije iznosi 30 miliona eura.

“Mi radimo i kompleks Argentaria, dva kilometra prema gradu Srebrenica, i dio tog kompleksa od 9.000 ‘kvadrata’ s 200 ležajeva. Nadamo se da ćemo to iduće godine u junu pustiti i da bismo po našem planu, već tada trebali da zaposlimo 100 ljudi”, navodi Ratkovac.

Višegodišnji sudski spor između dvije firme – jedne koja gradi objekte, druge koja ima koncesiju na eksploataciju vode – okončan je u augustu.

“Ne mislim da ovaj projekt više može imati bilo kakvu vrstu opstrukcije. Nadam se da će ga podržati i Vlada Republike Srpske, a posebno se nadam da će ga podržati Milorad Dodik”, kaže Ratkovac.

Projekt Banje Guber od općeg je interesa za Općinu Srebrenica i bit će predstavljen i na investicijsko-razvojnoj konferenciji.

I uz političku podršku, Fata Husejnagić možda ne računa na posao, ali na bolju budućnost svoje unuke – svakako.

Izvor: Al Jazeera