Bangladeš odbio ponudu Kanade da prihvati Rohinje

Više od 700.000 muslimana Rohinja pobjeglo je u Bangladeš (AFP)

Bangladeš je odbio punudu Kanade da prihvati izbjeglice Rohinje, uključujući žene koje su silovane, saopćili su kanadski zvaničnici, dok zemlje Južne Azije nastavljaju sa pokušajima da provedu kontroverzni plan da vrate izbjegle u susjedni Mijanmar odakle su i pobjegli pred nasiljem. 

Kanada je ponudila da prihvati ograničen broj izbjeglica u maju kada je ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland posjetila Bangladeš, naveli su kanadski zvaničnici dodajući da je ponuda još na snazi. 

“Freeland je rekla da je Kanada spremna da razgovara o ovome sa Bangladešom”, rekao je kanadski zvaničnik uključen u slučaj, govoreći pod uvjetom anonimnosti. 

“Premijerka Bangladeša Sheikh Hasina rekla je zvaničnicima da će provjeriti o čemu se radi”, rekao je, dodajući da su pregovori dvije vlade u toku. 

Bangladeš nema politiku za integraciju Rohinja

Predstavnici UN-a za ljudska prava u Mijanmaru pozvali su Bangladeš da odustane od planova da pokrene povratak stotina hiljada Rohinja u državu Rakhine ovog mjeseca, navodeći da će se tamo suočiti sa “visokim rizikom od progona”. 

Više od 700.000 muslimana Rohinja pobjeglo je u Bangladeš, kažu agencije UN-a, nakon što su pobunjene Rohinje napale snage sigurnosti u augustu 2017, a zatim je uslijedio odgovor vojske. 

Stručnjaci koji rade da zaštite izbjeglice Rohinje kažu da bi bilo dobro da se traumatizirane žene koje su silovali mijanmarski vojnici, od kojih su neke izopčene jer su nakon toga zatrudnile i rodile djecu, prebace u Kanadu.

U Bangladešu se nalazi najveće izbjegličko naselje gdje je smješteno približno 900.000 Rohinja, procjenjuje UN, a neki od njih su pobjegli od ranijeg nasilja u Mijanmaru, 1978, 1991. i 1992. godine.

Hasina je rekla da se Rohinje moraju vratiti u svoju zemlju jer Bangladeš nema nikakvu politiku za njihovu integraciju. Također je pozvala Mijanmar da ukine zakone protiv manjina.

Bangladeš nije izdao izlaznu vizu za Rohinje od 2010. UNCHR je tražio od Bangladeša da počne pregovarati sa Kanadom, SAD-om i nekim evropskim zemljama o prihvatu približno 1.000 izbjeglica.

Izvor: Agencije