Bandić oslobođen u aferi ‘Štandovi’

Osim u aferi 'Štandovi', Bandić je za štetu gradu, ali i državnom budžetu optužen i u slučaju 'Agram' (Arhiva)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac u petak su oslobođeni krivice u slučaju “Štandovi”, u kojem ih je Ured za suzbijanje korupcije i organizirani kriminal (USKOK) teretio za pogodovanje udruženju “U ime obitelji” na štetu grada, prenose agencije.

Kako javlja agencija Hina, presudu je na zagrebačkom Županijskom sudu u petak objavio sudija Zdravko Majerović.

Obrazlažući oslobađajuću presudu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima, sudac Majerović je, između ostaloga, kazao kako tijekom suđenja nisu dokazane USKOK-ove optužbe da je Bandić trgovao utjecajem i iskoristio položaj te udruzi “U ime obitelji” pribavio imovinsku korist kako bi ostvario svoj osobni politički interes.

Sud je zaključio da je Bandić, prihvaćajući zahtjev za pokroviteljstvom nad inicijativom koja je prikupljala potpise za referendum za izmjene izbornog zakonodavstva, postupio u skladu s ovlastima.

Istovremeno zaključak kojim je prihvatio pokroviteljstvo, a koji nije isključivao i financijsku pomoć, unutar gradskih stručnih tijela “proveden je u skladu s internim propisima, javno i transparentno”.

USKOK je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim saradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem, i direktoricom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac udruženju “U ime obitelji” pribavio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna (41.354 eura) ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Slučaj ‘Agram’

Pri kraju suđenja USKOK je izmijenio optužnicu, pa je Bandić, uz zloupotrebu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu Palac.

Sud je u petak odbacio optužbe da je Bandić trgovao utjecajem u odnosu na trećeoptuženu šeficu gradskih tržnica Zdenku Palac jer je postupak davanja štandova građanskoj inicijativi proveden u skladu s njenim ovlastima i pravilima kojima se određuje postupanje u takvim situacijama.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena, pa je umjesto za zloupotrebu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Kako nije dokazano da je Bandić zlouporabio položaj i drugima pribavio imovinsku korist kako bi ostvario svoj osobni interes, sudac je u obrazloženju kazao da je suvišno govoriti o odgovornosti gradonačelnikova suradnika Ivice Lovrića, kojega se teretilo za pomaganje.

Osim u aferi “Štandovi”, Bandić je za štetu gradu, ali i državnom budžetu optužen i u slučaju “Agram”.

Na početku tog suđenja, prošle sedmice, Bandić i njegovih deset suoptuženika rekli su su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj tački optužnice.

Izvor: Agencije