Bandić može obavljati dužnost gradonačelnika

Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je objavio ranije donesenu odluku Izvanraspravnog vijeća, prema kojoj gradonačelnik Milan Bandić, koji se u istrazi u aferi Agram od prošle sedmice ponovno brani sa slobode, može obavljati svoju dužnost.

“Izvanraspravno vijeće djelomično je prihvatilo žalbu okrivljenog Milana Bandića na rješenje suca istrage, kojim je odbio prijedlog obrane da mu se ukinu izrečene mjere opreza. Tako i dalje egzistira mjera zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi, dok je istovremeno ukinuta zabrana obavljanja profesionalne djelatnosti gradonačelnika Grada Zagreba”, objavljeno je u ponedjeljak na internetskoj stranici Županijskog suda.

Većina tih svjedoka radi s Bandićem u Gradskoj upravi.

Dodaje se kako je garancija da Bandić neće ometati istragu jamstvo od 15 miliona kuna (oko dva miliona eura), koje je na snazi, prenosi Hina.

“Ovo rješenje uslijedilo je nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske, kojom je Bandić pušten na slobodu, te je cjelokupni postupak vraćen u stadij u kojem je vijeće moralo ponovno razmatrati izrečene mjere opreza”, pojašnjavaju na sudu.

Odbijen zahtjev USKOK-a

Zamjenik glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić je još u petak potvrdio da je Izvanraspravno vijeće donijelo odluku, ali da ona službeno neće biti objavljena prije nego što je prime USKOK i Bandićeva odbrana.

Osim Izvanraspravnog vijeća, o slučaju zagrebačkog gradonačelnika u petak je odlučivao i sudac istrage, koji je odbio novi zahtjev USKOK-a da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor, te da mu se “oduzme” jamstvo od dva miliona eura.

USKOK-ova tužiteljica Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta da je sudac istrage odbio USKOK-ov prijedlog, dodajući da će se na takvu odluku žaliti nakon što je dobiju napismeno.

Šćekić je kazao kako je novi zahtjev da se Bandiću odredi istražni zatvor sudac istrage Zdenko Posavec odbio, uz zaključak kako nema opasnosti da bi na slobodi ponovio krivično djelo i utjecao na svjedoke.

Upravo iz tih razloga Bandić je 10. marta vraćen u istražni zatvor, a odlukom istog suca oduzeta mu je i jamčevina od dva miliona eura, koju je još u novembru uplatio za odbranu sa slobode u slučaju Agram.

Bandić je u tom slučaju isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je, neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. godine, zakinuo državni bidžet.

‘Nezakonita korist’

Ukupnu “štetu” Tužilaštvo procjenjuje na otprilike 20 miliona kuna (blizu 2,7 miliona eura).

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiocima ispričala da je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica, kojom ga USKOK tereti da je sa dvoje suoptuženika udruženju U ime obitelji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna (blizu 40.000 eura).

No, Zagrebački sud je tu optužnicu vratio Tužilaštvu na doradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije