Bande napale porodilište u Venecueli

Venecuela, Prosvjedi, Neredi, Policija
U prosvjedima diljem zemlje ovog je mjeseca poginulo ukupno osam osoba, a uhićeno ih je 270 (AP)

Oružane bande napale su bolnicu u Venecueli u kojoj se nalazi 54 djece, priopćio je u petak ministar vanjskih poslova Delcy Rodriguez, optuživši protivnike predsjednika Nicolasa Madura da stoje iza toga.

Rodriguez je na Twitteru objavio da su “oružane bande koje je angažirala oporba napale rodilište u kojem se nalazi 54 djece”.

Dodao je da je Maduro naložio evakuaciju bolnice. Agencija AFP napominje da detalji nisu poznati, kao ni točna lokacija i ime bolnice, prenosi Tanjug.

Venecuelu potresaju nasilni prosvjedi na kojima prosvjednici traže smjenu predsjednika Madura.

Nasilni prosvjedi diljem zemlje

U prosvjedima diljem zemlje zahvaćene političkom i ekonomskom krizom, ovog je mjeseca poginulo ukupno osam osoba, a uhićeno ih je 270.

Oporba u Venezueli organizirala je prosvjede u Caracasu i drugim gradovima optužujući Madura za rušenje demokracije i guranje ekonomije u kaos.

Na ulicama su se okupile stotine tisuća ljudi, uključujući i Madurove pristaše koji su na njegov zahtjev u glavnom gradu organizirali protudemonstracije, a diljem zemlje između dvije strane zabilježeni su sukobi.

Maduro tvrdi kako su prosvjedi pokušaj oporbe da izazove puč radi ukidanja socijalizma u Venecueli, dok oporba s druge strane optužuje predsjednika za diktaturu, a njegovu Vladu da uz pomoć naoružanih civila širi nasilje i strah.

Istovremeno, snage sigurnosti Venecuele sve su svjesnije da niske plaće, strah od nasilnih sukoba i protivljenje predsjedniku Nicolasu Maduru šteti njihovim sposobnostima regrutacije i zadržavanja zaposlenika, otkrili su za Reuters izvori bliski policiji i vojsci. 

Problemi s regrutacijom snaga sigurnosti

Kako bi zadovoljila te potrebe, Nacionalna garda je kao grana vojske i dio represivnog aparata koji je glavni u održavanju javnog reda pri demonstracijama smanjila rok obuke, povećala radno vrijeme i odustala od nekih uvjeta za zaposlenje, tvrde Reutersovi izvori, kako prenosi Hina. 

Policija se u isto vrijeme nosi s velikim brojem otkaza i nedostatkom opreme, dodaju izvori. 

Te poteškoće predstavljaju velik rizik za Madura koji se proteklih tjedana suočava sa sve većim prosvjedima, a ne nazire se ni kraj duboke gospodarske krize koja je desetkovala plaće stanovnika koji imaju sve više problema u osiguravanju zadovoljavajuće prehrane.

Među njima se nalaze i vojnici i njihove obitelji. 

Unatoč tome, ne postoje vanjski znaci pobune među oružanim snagama koje često izražavaju svoju podršku Maduru.

Izvor: Agencije