Oglasi

Bande iz istočne Evrope oštetile Njemačku za 50 miliona eura

Iz Bugarske i Rumunije dovodili su osobe iz siromašnijih slojeva, lažno ih zapošljavali, otpuštali i uzimali pomoć za dugo nezaposlene.
Mjesečna pomoć za dugotrajno nezaposlene iznosi 409 eura plus dječiji doplatak i plaćanje stanarineEPA - Ilustracija

Kriminalne bande iz Rumunije i Bugarske samo su prošle godine lažnim navodima oštetile njemački sistem socijalne pomoći za više od 50 miliona eura, javlja javni servis ARD u četvrtak, pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

Kriminalne bande u Njemačku su organizirano dovodile osobe iz siromašnijih slojeva društva, pri čemu neki mediji spominju nacionalnu grupu Roma, lažno ih zapošljavale i tada na osnovu toga uzimale pomoć za dugotrajno nezaposlene, tzv. Hartz IV, uz istovremeno lažne podatke o stanovanju i broju članova porodice.

Mjesečna pomoć za dugotrajno nezaposlene iznosi 409 eura, ali uz to još treba dodati troškove za dječiji doplatak i pomoć pri plaćanju stanarine.

Najveći dio slučajeva odnosi se na velika urbana područja, poput Ruhra.

Vlada Njemačke saopćila je da radnici državnih ureda za zapošljavanje, preko kojih se vrši obračun i isplata tih socijalnih davanja, zbog prevelikog obima posla i manjka osoblja, nisu u stanju provjeravati navode tražilaca pomoći, što otvara prostor zloupotrebama.

Pomoć za dugotrajno nezaposlene

Liberalno-demokratska partija, koja je od vlade zatražila službene informacije o tom slučaju prevare, zatražila je hitne mjere kako bi se spriječila zloupotreba socijalnog sektora.

"Povjerenje u pravnu državu ne smije trpjeti zbog propusta u borbi protiv zloupotrebe. Mjere protiv zloupotrebe nisu dovoljne", rekao je Pascal Kober iz FDP-a.

Pravo na finansijsku pomoć za dugotrajno nezaposlene imaju njemački državljani.

Građani Evropske unije moraju neko vrijeme biti zaposleni u Njemačkoj kako bi primali tu pomoć.

Kriminalne bande prividno zapošljavaju svoje sugrađane kako bi ih nakon kraćeg vremena "otpustile" i za njih primale socijalnu pomoć.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.