Ban: Sirijska vlada ne poštuje mirovni plan

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo razmještanje do 300 nenaoružanih vojnih posmatrača u Siriji (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon saopćio je da je “duboko zabrinut” izvještajima o granatiranju naseljenih područja u Siriji, nakon što je u gradu Hami u raketnom napadu poginulo 70 civila.

U saopćenju za medije navodi se da sirijska vlada ne poštuje dogovoreni mirovni plan, jer nije povukla teško naoružanje i vojnike iz gradova.

“Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog kontinuirane prisutnosti teškog oružja, vojne opreme i vojske u urbanim područjima, kako su izvijestili UN-ovi vojni posmatrači”, saopćio je ured Ban Ki-moona.

Kako se navodi, generalni sekretar UN-a to smatra “kršenjem obećanja sirijske vlade da će povući svoje trupe i teško naoružanje iz tih područja” te zahtijeva da Damask bez odgađanja ispuni obećanje.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu usvojilo rezoluciju kojom je odobren razmještaj do 300 nenaoružanih vojnih posmatrača u Siriji na rok od tri mjeseca kako bi nadzirali primirje. Dosad je razmješteno samo njih 15.

Neprihvatljiva situacija

Uprkos primirju borbe se svakodnevno nastavljaju. Više od 9.000 ljudi poginulo je u Siriji tokom 13-mjesečnih borbi pobunjenika protiv predsjednika Bashara al-Assada.

“Generalni sekretar je ozbiljno zabrinut zbog izvještaja o nastavku nasilja i ubijanja u Siriji, uključujući granatiranja i eksplozije u različitim stambenim područjima, kao i u oružanim sukobima”, navodi se.

“Ova situacija je neprihvatljiva i mora odmah prestati”, stoji u saopćenju.

Istovremeno, Arapska liga je objavila da planira pozvati Vijeće sigurnosti UN-a da zaštiti civile u Siriji primjenom Poglavlja sedam Povelje UN-a.

“Arapska liga će imenovati svoje arapske predstavnike u Vijeće sigurnosti UN-a na sastanku koji će se održati 5. maja i zatražiti od Vijeća sigurnosti da odmah zaštiti civile u Siriji u skladu s Poglavljem 7”, rekli su iz Organizacije.

Poglavlje 7 Povelje UN-a omogućava Vijeću sigurnosti odobravanje akcija u rasponu od diplomatskih i ekonomskih sankcija do vojne intervencije.

Dvije eksplozije

Najmanje dvije eksplozije odjeknule su u Damasku u petak, u kojima je poginulo najmanje tri, a povrijeđeno više od 10 osoba.

U eksploziji ispred džamije Zin al-Abadin, u distriktu Midan, u centru Damaska, danas je poginulo troje, a ranjeno 10 ljudi, javile su sirijske TV stanice.

Opozicioni aktivisti rekli su da je eksplozija odjeknula kada su vjernici izlazili iz džamije, prenosi Reuters, koji precizira da se radilo o samoubilačkom napadu.

Glasna eksplozija začula se i nedaleko od Vladinih zgrada u kojima su smještene paravojne snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu, izjavili su stanovnici i aktivisti.

Brojna vozila Hitne pomoći velikom su brzinom otišla u distrik Al-Sinaa, stambeni kvart na jugu Damaska, no nije poznat broj žrtava niti povrijeđenih.

Izvor: Agencije