Oglasi

Ban posjetio sirijske izbjeglice

O Siriji su u Dublinu razgovarali Hillary Clinton, Sergej Lavrov te Lakhdar Brahimi.

Međunarodna zajednica traži nova kreativna rješenja za Siriju. Stvari se moraju pogurati, kazala je američka državna sekretarka Hillary Clinton.

Regiju obilazi i generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon, koji je pozvao sve strane, a posebno sirijske vlasti, na okončanje tragedije.

Izbjeglički kamp na sjeveru Jordana, uz sirijsku granicu, udomio je blizu 41.000 ljudi. U dvije godine pustopoljina je postala ogromno naselje. No, uvjeti su teški.

U to se uvjerio i generalni sekretar UN-a. Obišao je djecu u improviziranim školama. Pohađa ih 4.500 učenika. Ban Ki Moon ih je pokušao ohrabriti vlastitim iskustvom.

Ban je kazao: "I ja sam, kao učenik bio poput vas. Koreja je bila potpuno razorena i uništena. Nismo imali učionica ni škola, učili smo na zemlji".

Djeca su zahvalnost iskazala na svoj način. Trunka radosti u izbjegličkim životima. No, žive teško, potrebe a i bojazni sve su veće. Oko 250.000 Sirijaca trenutno je u Jordanu. Generalni sekretar UN-a s njima je podijelio ogorčenje.

"Šokiran sam, tužan pa čak i ljut zbog ove ljudske drame. U 21 mjesec više od 40.000 ljudi je ubijeno u sukobima. A ni ne znamo koliko ih je ranjenih", rekao je Ban.

Širenje kampa

S obzirom na razvoj situacije, izbjeglički kamp se širi. Odgovora, očekivanih od međunarodne zajednice, još nema. O Siriji su u Dublinu razgovarali američka državna sekretarka Hillary Clinton, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi. Traže nova rješenja jer situacija postaje vrlo opasna, i za Siriju i susjede.

"Bilo kakva tranzicija u Siriji mora uključiti sve, Sunite, Alavite, kršćane, Kurde, Druze, muškarce, žene. Svaki Sirijac mora biti uključen u ovaj proces za novu i bolju budućnost. Ali, pak, ni u kojem slučaju ne može uključiti Assada. Idemo u razgovore sa jasnom slikom što želimo postići, ali i realnom spoznajom koliko je to teško", ocijenila je Clinton.

Brahimi je dodao: "Nismo donijeli nikakve senzacionalne odluke, ali mislim da smo se složili da je situacija loša i da moramo nastaviti zajednički tražiti načine kako stvari staviti pod kontrolu. A onda ih početi i rješavati".

U iščekivanju novih razgovora i poteza s međunarodne razine sukobi u samoj Siriji ne jenjavaju. U drugom gradu po veličini, Halepu, pripadnici Sirijske oslobodilačke vojske u molitvi, uoči odlaska na teren.

Pucnjava na Assadove snage. I jedna i druga strana odlučna je, očito, boriti se do kraja.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.