Ban otpustio šefa mirovne misije u CAR-u

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon saopćio je danas da je otpustio šefa mirovne misije UN-a u Centralnoafričkoj Republici Babacara Gayea.

Generalni sekretar UN-a rekao je novinarima u New Yorku da je Gaye podnio ostavku na njegov zahtjev.

Ostavka šefa misije UN-a u Centralnoafričkoj Republici uslijedila je nakon novih optužbi da su pripadnici mirovnih snaga silovali 12-godišnju djevojčicu.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, optužila je nedavno mirovne snage UN-a za ubistvo 16-godišnjeg dječaka, njegovog oca i za silovanje 12-godišnje djevojčice u odvojenim incidentima u Centralnoafričkoj Republici.

U saopćenju Amnestyija navodi se da su se incidenti dogodili 2. i 3. augusta tokom operacije mirovnih snaga u prijestolnici Banguiju.

“Prema važećim sporazumima, UN nema previše ovlasti da kažnjava pripadnike mirovnih misija optužene za nezakonite ili nečasne radnje. Mirovnjaci jedino mogu biti vraćeni u matične države gdje im se može suditi. To je sve što UN može učiniti. Ipak, riječ je o velikom, najvećem skandalu dosad.

Nakon Ban Ki-moona, novinarima se obratio i njegov glasnogovornik. Rekao je da UN istražuje više od 57 slučajeva kršenja vojne discipline pripadnika mirovnih snaga u Centralnoafričkoj Republici, te još 11 slučajeva navodnog seksualnog zlostavljanja.

To je mnogo veći broj slučajeva nego ikada ranije. Naravno, riječ je o navodima. Istraga se još provodi. Nalazi istrage još nisu objavljeni. No, cijela stvar se razmatra izuzetno ozbiljno”, izvijestio je iz New Yorka reporter Al Jazeere, Gabriel Elizondo.

Dramatični koraci

Mirovna misija u Centralnoafričkoj Republici pokrenuta je prije tek nešto više od godinu. 

Interni izvještaj UN-a otkriva da su pripadnici UN-a – Plavi šljemovi – kupovali seksualne usluge nakitom, mobitelima i drugom tehničkom robom u zemljama u kojima su služili.

Ujedinjeni narodi imaju 125.000 članova mirovnih trupa raspoređenih na 16 misija širom svijeta.

Gaye je bio na čelu misije Ujedinjenih naroda u Centralnoafričkoj Republici od jula prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije