Ban: Neopisiva situacija u Pojasu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon posjetio je u utorak, prvi put nakon razornog rata, Pojas Gaze i označio situaciju na toj palestinskoj teritoriji “neopisivom”, apelujći na brzu obnovu.

On je najavio da će Izrael dozvoliti da prvi kamion natovaren građevinskim materijalom uđe u Pojas, koji je još od sredine 2007. godine pod izraelskom i egipatskom blokadom.

Tokom kratke posjete, uz jako obezbjeđenje, Ban je obišao dijelove Pojasa koje je Izrael žestoko bombardirao tokom pedesetodnevnog rata.

“Razaranje koje sam vidio dolazeći ovamo je neopisivo”, rekao je on “teška srca”, kako je istakao, ocijenivši da je razaranje mnogo gore od onoga nakon rata započetog krajem 2008. godine.

Tokom posjete Ban se sastao s članovima nove palestinske Vlade jedinstva, formirane u junu, nakon dogovora o pomirenju Palestinske uprave, predvođene Fatahom i Hamasa.

Podrška Vladi jedinstva

“Stojimo uz vas, međunarodna zajednica podržava napore vaše Vlade da preuzme bezbjednosnu i odgovornost u rukovođenju u Gazi”, rekao je Ban o novoj Vladi, prenosi Reuters.

Ban je u utorak posjetio i drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu, te Izrael, kritizirajući tu zemlju što širi jevrejska naselja na okupiraoj zemlji.

Također je apelirao na obje strane da se što prije vrate za pregovarački stol.

Tokom 50 dana izraelskog bombardiranja Gaze počinjena je velika materijalna šteta. Mnoge palestinske porodice i danas žive u skloništima, ne znajući kada će njihove kuće biti obnovljene, izvijestio je Imtiaz Tyab, novinar Al Jazeere.

Hussain al-Qaq kaže kako nije siguran da bilo šta može spasiti iz ruševina svoje kuće. Oštećena je tokom izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze. Al-Qaq i 11 članova njegove porodice od tada žive u obližnjem skloništu Ujedinjenih naroda, nekadašnjoj školi.

Kaže da međunarodni donatori, koji su došli na konferenciju o obnovi Gaze u Kairu, moraju znati da je ljudima poput njega neophodna pomoć.

Okončati okupaciju

“U svojoj kući ne mogu živjeti, potpuno je neuslovna. Mnoge kuće su u istom stanju. Zato tražimo pomoć, tražimo da nam daju novac kako bismo obnovili kuće i mogli živjeti u njima”, kazao je Al-Qaq.

Domaćini donatorske konferencije bili su egipatski predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi i norveška Vlada. Ukupno je obećano 5,4 milijarde dolara pomoći, gotovo milijardu više nego što su se Palestinci nadali. Jedna polovina će se iskoristiti za obnovu Gaze, druga za humanitarne potrebe.

Obraćajući se delegacijama i predstavnicima 50-ak zemalja, Al-Sisi je pozvao Izrael i Palestince da postignu trajni mir. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas otišao je korak dalje i rekao da svjetski lideri moraju tražiti od izraelske vlade da okonča okupaciju palestinskih teritorija.

Abbas je poručio: “Tražimo od međunarodne zajednice, snažnije nego ikada, da podrži našu borbu i objavi dekret Vijeća sigurnosti UN-a, kojim bi se postavio ultimatum za okončanje okupacije.”

Konferenciji o obnovi Gaze nisu prisustvovali predstavnici Izraela i Hamasa. Dvije strane su se već tri puta sukobile od kada je Hamas 2007. godine preuzeo vlast nad Gazom. U najnovijim napadima, koji su trajali 50 dana, ubijeno je gotovo 2.200 Palestinaca i 72 Izraelca.

Ahmad Yousef je viši glasnogovornik Hamasa. Kaže da se, uprkos činjenici da Gazom trenutno upravlja Vlada jedinstva, sastavljena od nezavisnih eksperata, Hamas neće povući.

Brojni izazovi

“Nećemo nestati sa političke scene. I dalje ćemo biti dio nje. Nadamo se da, zajedno s Fatahom, možemo izgraditi snažnu političku partiju”, kazao je Yousef.

A dok se to ne desi, treba se pozabaviti brojnim izazovima.

“Obnova Gaze, kao i određivanje vremenskog roka za formiranje palestinske države, otežani su nastavkom izraelske blokade Pojasa Gaze. Bez otvaranja graničnih prelaza obnova će biti gotovo nemoguća. Izraelski zvaničnici možda nisu prisustvovali donatorskoj konferenciji, ali kako će se događaji razvijati u narednom periodu, itekako će zavisiti od njih”, izvijestio je Tyab.

Izvor: Al Jazeera