Oglasi

Ban naredne sedmice u posjeti Palestincima

Generalni sekretar UN-a najavio turneju po Bliskom Istoku kako bi se zaustavilo nasilje u Gazi i Izraelu.
Ban poziva sve strane da prestanu sa nasiljem i poduzmu sve mjere kako bi se postigao dugotrajan mir na Bliskom IstokuEPA

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon boravit će naredne sedmice u posjeti Palestinskim teritorijama gdje će se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, javio je dopisnik agencije Anadolija iz New Yorka.

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Martin Nesirky, najavio je u pisanom saopćenju da će Ban naredne sedmice boraviti na turneji po Bliskom Istoku, u cilju podrške pronalasku rješenja za nasilje koje poprima sve veći intenzitet.

„Novo nasilje neće donijeti sigurnost ni Palestincima ni Izraelcima, niti će sukobi pomoći da se pronađe dvodržavno rješenje“, navodi se u saopćenju.

Nesirky je ukazao na zabrinutost UN-a zbog nastavka nasilja i povećanog broja civilnih žrtava u izraelskim napadima na Palestinu, ali raketnim napadima sa druge strane.

Humanitarno pravo

U saopćenju se navodi da Ban poziva sve strane da prestanu sa nasiljem i poduzmu sve mjere kako bi se postigao dugotrajan mir na Bliskom Istoku.

„Prije svega, raketni napadi se ne mogu prihvatiti i hitno trebaju prestati. Izrael mora pokazati maksimalnu suzdržanost“, saopćeno je.

Ban je tražio od Izraela i Palestine da djeluju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

S druge strane, stalni predstavnik Palestine u UN-u Riyad Manosur, potvrdio je za agenciju Anadolija da će Ban posjetiti nekoliko država na Bliskom Istoku, te da će se u srijedu sastati sa palestinskim liderom Abbasom.

Izvor: Agencije