Ban Ki-moon u iznenadnoj posjeti Somaliji

Bana, obučenog u pancir, na aerodromu je dočekao somalski premijer Abdivel Mohamed Ali (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon doputovao je u somalsku prijestolnicu Mogadiš u iznenadnoj posjeti zemlji, kao prvi visoki zvaničnik UN-a otkako je konflikt počeo ranih devedesetih.

Bana je u petak na aerodromu dočekao somalski premijer Abdivel Mohamed Ali, a generalni sekretar je na putu za predsjedničku palatu prvo obišao bazu Misije Afričke unije u Somaliji (AMISOM), prenose agencije.

Generalni sekretar je imao prsluk otporan na metke, a pratilo ga je obezbjeđenje AMISOM-a.

Novinar Al Jazeere Peter Greste, koji se javio iz Mogadiša, rekao je da se posjetom „želi podvući koliko je napretka imala tranzicijska vlada, koju podržava UN, u posljednjoj godini uz pomoć mirovnih misija Afričke unije“.

Na početku posjete, Ban je najavio premještanje UN-ovog političkog ureda koji se bavi Somalijom, iz kenijskog glavnog grada Nairobija u Mogadiš.

„Ovaj potez je jako bitan znak o povjerenju u kapacitete prijelazne vlade i njene pokušaje da zadrži stabilnost i sigurnost u zemlji“, rekao je novinar Al Jazeere te dodao: „Međutim, vlada čak i ne kontrolira cijeli Mogadiš. Sigurnost u ovom gradu nije zagarantirana“.

Kako kaže reporter Al Jazeere, „neke stvari upućuju na to da vlada gubi kontrolu nad sigurnošću, budući da broj postavljenih eksplozivnih naprava raste, a čine se da al-Shabab postaje sve organiziraniji “.

Bez posjeta

Sukobi u Mogadišu su počeli 1991. nakon što je svrgnut somalski predsjednik te u zemlji od tada vlada anarhija.

Američka vojna interevencija 1993. godine nije uspjela, a nakon toga se međunarodna zajednica u velikom dijelu povukla iz zemlje.

U gradu nema ambasada drugih zemalja i veoma je mali broj stranih humanitaraca. UN-ova misija za Somaliju smještena je u susjednoj Keniji već nekoliko godina.

Somaliju rijetko posjećuju strani zvaničnici. Najviši zvaničnik te prvi strani šef koji je u posljednjih 20 godina boravio u Mogadišu,  bio je predsjednik Ugande Yoweri Museveni, koji je doputovao u iznenadnu tajnu posjetu Somaliji.

Nakon toga, zemlju je zbog suša u augustu posjetio i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije