Oglasi

Ban Ki-moon na odlasku: Osjećam se kao Pepeljuga

Nakon 10 godina na čelu UN-a, Ban Ki-moon od 1. januara 2017. prepušta dužnost Portugalcu Antoniju Guterresu.
Kad se vrati u Južnu Koreju, Ban će se vjerovatno kandidirati za predsjednikaAP

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon priznao je u šali, opraštajući se od svojih kolega, da se "osjeća kao Pepeljuga".

Ban će imati čast da na Times Squareu u New Yorku pritisne dugme kojim će početi tradicionalno odbrojavanje do nove 2017. godine.

"Večeras u ponoć sve će se promijeniti, a ja se osjećam kao Pepeljuga", rekao je Ban, na što su se okupljeni zaposlenici i diplomati nasmijali.

Odlazi nakon 10 godina

Nakon 10 godina na čelu UN-a, Ban 1. siječnja prepušta dužnost Portugalcu Antoniju Guterresu.

"U tih 10 godina htio sam biti glas onih koji nemaju pravo glasa i odvjetnik odbačenih i onih koji se sami ne mogu obraniti", rekao je Ban, pozivajući osoblje UN-a da "nastavi" tim putem.

Podsjetio je da su mu prioriteti bili održiv razvoj, borba s klimatskim promjenama te promicanje žena i mladih.

Bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova se sredinom siječnja treba vratiti u domovinu, gdje će se, očekuje se, kandidirati za predsjednika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.