Baltik: Instaliranje teškog naoružanja SAD-a

Ministar obrane SAD-a kazao je ranije da će baltičkim zemljama poslati 250 tenkova, teško naoružanje, ratna vozila i 750 vojnika (Getty Images)

Zapovjednik oružanih snaga Letonije, Raimonds Graube, izjavio je da će teško naoružanje koje će dobiti od Sjedinjenih Američkih Država biti instalirano ili postavljeno na jesen.

Graube, koji se vratio iz posjeta SAD-u, kazao je da će vojna oprema SAD-a biti postavljena u najvećoj vojnoj bazi na području Baltika, u gradu Adazi.

Ističe da će Letonija od SAD-a kupiti protuzračni raketni štit “Stinger”, prenosi Anadolija.

Suočavanje s mogućim prijetnjama

Američki ministar obrane Ashton Carter, kazao je u lipnju u Estoniji da će baltičkim zemljama poslati 250 tenkova, teško naoružanje, ratna vozila kao i 750 vojnika.

Tada je izjavio da će SAD rasporediti 250 tenkova te pješadijska borbena vozila kao i vojnike u baltičkim i istočnoevropskim državama NATO-a, kao znak suočavanja s “mogućim prijetnjama” iz Rusije.

Carter je to najavio nakon sastanaka u estonskoj prijestolnici Talinu s ministrom obrane Estonije Svenom Mikserom, litavskim ministrom obrane Juozasom Olekasemom i letonskim tajnikom Ministarstva obrane Janisom Sartsom.

Prema Carterovim riječima, SAD će rasporediti blizu 750 američkih vojnika u baltičkim zemljama kako bi se suprotstavili prijetnji koja bi mogla doći iz Rusije ili nekih organizacija.

Ulaganje u vojnu infrastrukturu

Osim toga, kako je kazao Carter, SAD će uložiti 67 milijuna dolara u vojnu infrastrukturu Letonije te 40 milijuna dolara u istu infrastrukturu Estonije.

Također, vojna oprema SAD-a bit će raspoređena i u Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Njemačkoj.

Baltičke države izrazile su zabrinutost zbog mogućeg scenarija ukrajinskog tipa te prijetnji koje može izazvati Rusija.

Predsjednik te zemlje, Vladimir Putin, odbacio je takve prijedloge, nazivajući ih “maštarijama ludih ljudi”.

Izvor: Agencije