Oglasi

Baltičke zemlje žele vojni sporazum sa SAD-om prije Trumpa

Litvanski šef diplomatije kaže da nema zabrinutosti zbog stava budućeg predsjednika SAD-a, ali procedure mogu potrajati zbog promjene administracije.
NATO, Brod, Ratni brod, SADSporazum će uključivati odredbe o statusu američkih vojnika na teritoriji triju zemaljaEPA - Ilustracija

Estonija, Latvija, Litva i SAD nastoje postići sporazum o obrambenoj suradnji prije isteka mandata odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Taj sporazum tri bivše sovjetske republike na Baltiku - koje graniče s Rusijom i nalaze se na vanjskim granicama NATO-a - i Washingtona uključivati će odredbe o statusu američkih vojnika razmještenih na njihovom teritoriju.

Dogovor će "upotpuniti postojeće bilateralne i NATO-sporazume s baltičkim državama, radi podrške našem rotirajućem vojnom prisustvu u svakoj od tih zemalja", rekao je visoki dužnosnik američke administracije za AFP. 

'U interesu nam je da se dogodi uskoro'

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičijus rekao je također za francusku agenciju da, iako nema zabrinutosti zbog stava budućeg predsjednika Donalda Trumpa, "procedure mogu potrajati zbog promjene administracije".

"U našem je interesu da se to dogodi uskoro. Nadamo se da će to biti početkom iduće godine", rekao je Linkevičijus, kako prenosi Tanjug.

Nedavno potpisan sličan sporazum između SAD-a i Finske, koja također graniči s Rusijom, a nije članica NATO-a, produbio je suradnju u području kibernetičke sigurnosti, razmjene sigurnosnih informacija i zajedničkih vojnih vježbi.

Iako dužnosnici s obje strane Atlantika priznaju da ovi kompleksni sporazumi možda neće biti zaključeni prije Trumpove inauguracije 20. siječnja, uvjereni su da bi njihova brža primjena pružila dodatnu podršku za tri američka saveznika na Baltiku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.