Oglasi

Balkanu podršku tokom bugarskog predsjedavanja EU-om

Bugarska ministrica Ljiljana Pavlova tvrdi da je posebna pažnja posvećena evropskim perspektivama i integraciji zapadnog Balkana.
Pitanje proširenja EU i povezanosti unutar Balkana ne može biti riješeno za samo šest mjeseci, tvrdi PavlovaBTA/Fena

Ministrica za bugarsko predsjedavanje Evropskim vijećem Ljiljana Pavlova prezentirala je prioritete predsjedavanja u Evropskom parlamentu u Briselu, rekavši da će zapadni Balkan imati perspektivu i podršku tokom tog predsjedavanja.

Obraćajući se medijima, ministrica je kazala da su četiri prioriteta: budućnost Evrope, sigurnost i stabilnost, evropska perspektiva za zapadni Balkan, te digitalna ekonomija jednako važni, ali posebna pažnja je posvećena evropskim perspektivama i integraciji zapadnog Balkana, jer Bugarska želi da njeno predsjedavanje bude upamćeno kao predsjedavanje Balkana, izvještava BTA.

“Za nas je od iznimne važnosti da zaštitimo taj prioritet. To je prvo postignuće našeg predsjedavanja - da to pitanje bude uvršteno u evropsku agendu“, rekla je Pavlova.

Proširenje Evropske unije

Ona je navela da su tu posvećenost potvrdili predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i Evropski parlament.

“Mi smo primili potpunu podršku, uključujući i na današnjem sastanku, koja nam daje šansu da dobijemo potporu Programa čelnika. Zbog toga će ovo biti dugotrajna posvećenost, i ne samo pod bugarskim predsjedavanjem, jer pitanje proširenja EU i povezanosti unutar Balkana ne može biti riješeno za samo šest mjeseci“, izjavila je ona.

Kazala je da zemljama zapadnog Balkana neće biti davane lažne nade na njihovom putu ka članstvu u EU, već da će im biti pružena perspektiva i podrška jer su Evropa i evropski projekt nepotpuni bez zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.