Balkanske države pojačale mjere opreza zbog korona virusa

Nakon što je potvrđeno da je u Italiji od zaraze korona virusa preminulo pet osoba, države zapadnog Balkana objavile su mjere koje će preduzeti u slučaju pojave virusa.

Budući da je u Italiji oboljelo više od 200 osoba, prije svega u sjevernim pokrajinama Lombardija i Veneto, u Sloveniji i balkanskim državama pojačane su mjere u prevenciji korona virusa.

“Spremni smo za najcrnji scenarij u slučaju širenja korona virusa, ali se nadamo da do toga neće doći”, izjavio je Goran Stevanović, voditelj Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, prenosi Hina.

Potvrdio je da je uveden inspekcijsko-epidemiološki nadzor za sve građane koji dolaze iz Italije.

“U ovom trenutku se svi moramo ponašati odgovorno, ako je moguće, izbegavati odlazak u ugrožena područja gde se pojavljuje transmisija korona virusa, a svi koji se vraćaju iz tih područja trebaju postupati po uputama sanitarnih inspektora i epidemiologa na graničnim prelazima”, poručio je.

Komentirajući aktuelnu epidemiološku situaciju i širenje korona virusa, rekao je da u Srbiji “postoji sistem aktivacije kompletnog zdravstvenog sistema” te da se, “zavisno od potrebe, mogu aktivirati i ostali delovi društva i državnog sistema”.

Svi testovi na korona virus u Srbiji negativni

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dosad je urađeno devet testova na korona virus i svi su bili negativni, a u karantinu je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru Diamond Princess. Njihovo je stanje dobro, potvrdio je Stevanović.

Dvoje srbijanskih građana koji su nedavno doputovali iz Yokohame, s japanskog kruzera na kojem se proširila zaraza korona virusom, nije u izolaciji nego u privremenom karantinu pod pojačanim nadzorom.

To je, po objašnjenju dr. Stevanovića, neophodno “jer su bili u zatvorenoj sredini, gde je cirkulacija virusa vrlo intenzivna”, što važi općenito za sve respiratorno prenosive viruse, posebno “kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sistem protoka vazduha, poput velikih brodova, aviona ili zgrada sa centralizovanom klimatizacijom koje ne poseduju protivvirusne filtere”. Slični su uvjeti, kako je objasnio, i u velikim trgovačkim centrima.

Mjere prevencije pojačane i u Hrvatskoj

Nakon što su ministarstva zdravstva i vanjskih poslova upozorila škole i građane Hrvatske da ne putuju u Italiju zbog širenja zaraze novim korona virusom u toj zemlji, oglasio se i Krizni štab resora zdravlja saopćenjem da su jedini zaduženi za davanje informacija o tom virusu.

Načelnica Kriznog štaba Maja Grba Bujević najavila je da će se prema onima koji dolaze iz italijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primenjivati epidemiološke mjere nadzora kao i za one koji dolaze iz Kine.

U Rijeci je u nedjelju održana međunarodna karnevalska povorka na kojoj su bile hiljade ljudi, a među njima i gosti iz Italije, koja je u posljednjih nekoliko dana postala žarište korona virusa.

Iz gradske uprave Rijeke za portal Index rekli su da je karnevalska povorka održana jer, kako kažu, nisu imali nikakve informacije o širenju virusa u Italiji.

“Uoči Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci nije postojala nikakva uputa o obavezi otkazivanja ikakvih manifestacija. Stoga ni Riječki karneval nije otkazan”, navodi se u odgovoru riječke gradske uprave.

Učenici pulske gimnazije koji su u subotu bili na karnevalu u Veneciji ostat će dvije sedmice u kućnoj izolaciji, potvrdio je ranije direktor te škole Filip Zoričić.

On je rekao da je škola dobila takvo uputstvo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jer su italijanske pokrajine Lombardija i Veneto proglašene “područjem rizika za zarazu korona virusom”.

“To znači da 42-oje djece i četiri profesora koji su se vratili s izleta iz Venecije trebaju ostati 14 dana kod svojih kuća u izolaciji”, rekao je Zoričić.

Odgođene ekskurzije iz Srbije, Hrvatske i BiH u Italiju

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja naložilo je srednjim školama u Srbiji da odgode studijska putovanja i ekskurzije u Italiju, prenosi B92.

Ministrica nauke i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Blaženka Divjak uputila je dopis školama na području Hrvatske s uputama o otkazivanju organizovanih putovanja u Italiju u sljedećih 30 dana.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s ostalim nadležnim ministarstvima prati situaciju i na vrijeme ćemo vas obavještavati o eventualnim novim preporukama”, poručila je ministrica Divjak.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH u cilju sigurnosti učenika i nastavnika preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju.

Također, svim građanima preporučuje se izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

‘Pojava korona virusa može se očekivati’

Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvan korona virusom. Međutim, epidemiološka situacija u svijetu mijenja se vrlo brzo te se pojava tog virusa može očekivati i u Federaciji BiH, odnosno Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Anadolija.

U FBiH, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a po naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, provode se mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva korona virusa kako bi se kontroliranjem osoba s kojima su bili u kontaktu preduzimale mjere za daljnje sprečavanje širenja virusa.

Odlukom Kriznog štaba FMZ-a od danas se iste mjere na granici, kao i unutar FBiH odnose i na putnike s područja Italije, Južne Koreje i Irana.

“Pozivamo sve bh. i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a koji su se unazad sedam dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se putem telefona, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti kantonalni zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć”, objavili su iz FMZ-a.

Generalne preporuke za smanjenje rizika

Iz FMZ-a su podsjetili na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija, poput gripe, čija sezona traje, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog korona virusa i kojih se treba pridržavati:

– često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola;

– prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom; baciti maramicu odmah nakon upotrebe i oprati ruke;

– izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama;

– izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu;

– potrebno je držati razmak najmanje metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu;

– ako imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonom naglasite zdravstvenom radniku historiju putovanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije