Balkan u lovu na strane investicije

Investitor iz Emirata najavio je gradnju hiljade stanova, hotela i trgovačkih centara u općini pored Sarajeva. Projekt je vrijedan čak 2,2 milijardi eura.

Kako najavljuju investitori, grad Buroj Ozone (O3) izgradio bi se na zemljištu površine do 1,2 kvadratna kilometra, uključivao bi hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, potrebnu infrastrukturu, zelene površine te stvorio hiljade radnih mjesta.

Početkom februara u prostorijama sarajevske Općine Centar potpisan je protokol o saradnji između Općine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim je ozvaničena gradnja integriranog grada na području općine Trnovo.

Prošle godine u Srbiji je predstavljen projekt “Beograd na vodi”, u koji su partneri iz UAE spremni uložiti više od tri milijarde dolara.

Ruski projekti

Pored optimističnih investicija iz Emirata, u regiji je propalo ili otkazano nekoliko ruskih investicija.

Kombinat aluminijuma Podgorica raskinuo je ugovor sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, a u Srbiji je otkazan projekt izgradnje plinovoda Južni tok.

Srbija je ostala bez investicije vrijedne dvije milijarde eura i šanse da postane gasno čvorište u regiji odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavljene 1. decembra.

Al Jazeera donosi mapu najznačajnijih ruskih i emiratskih investicija u regiji.

Izvor: Al Jazeera