Oglasi

Balkan u lovu na strane investicije

Al Jazeera donosi mapu najznačajnijih ruskih i emiratskih investicija u regiji.

Investitor iz Emirata najavio je gradnju hiljade stanova, hotela i trgovačkih centara u općini pored Sarajeva. Projekt je vrijedan čak 2,2 milijardi eura.

Kako najavljuju investitori, grad Buroj Ozone (O3) izgradio bi se na zemljištu površine do 1,2 kvadratna kilometra, uključivao bi hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, potrebnu infrastrukturu, zelene površine te stvorio hiljade radnih mjesta.

Početkom februara u prostorijama sarajevske Općine Centar potpisan je protokol o saradnji između Općine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim je ozvaničena gradnja integriranog grada na području općine Trnovo.

Prošle godine u Srbiji je predstavljen projekt "Beograd na vodi", u koji su partneri iz UAE spremni uložiti više od tri milijarde dolara.

Ruski projekti

Pored optimističnih investicija iz Emirata, u regiji je propalo ili otkazano nekoliko ruskih investicija.

Kombinat aluminijuma Podgorica raskinuo je ugovor sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, a u Srbiji je otkazan projekt izgradnje plinovoda Južni tok.

Srbija je ostala bez investicije vrijedne dvije milijarde eura i šanse da postane gasno čvorište u regiji odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavljene 1. decembra.

Al Jazeera donosi mapu najznačajnijih ruskih i emiratskih investicija u regiji.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.