Balkan: Sibirska zima popušta tokom dana

Ribari na zaleđenom Jablaničkom jezeru (BiH): Hladnoće okovale regiju proteklih dana (AP)

Nakon hladnog jutra, danas će u regiji Zapadnog Balkana biti nešto ugodnije zimske temperature, dosta bliže podioku 0 za razliku od proteklih dana kada su bile u dvocifrenom minusu i usmrtile najmanje sedam osoba.

U Srbiji se danas ujutro očekuje umjeren i jak mraz sa temperaturom između minus devet i minus 18 stepeni, u planinama do minus 20. Tokom dana, u većem dijelu države trebalo bi biti malo i umjereno oblačno, suho i toplije, samo prijepodne na sjeveru uz više oblačnosti, ponegdje sa slabim snijegom. Temperatura bi se trebala kretati između -2 do tri stepena, saopćio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Srbiji se, prema prognozi za sedam dana, tokom noći između četvrtaka i petka i u petak očekuje kiša koja će se ponegdje, uglavnom na sjeveru i istoku, lediti na tlu.

Promjenjivo i oblačno

U Hrvatskoj će danas, kako najavljuje Hrvatski meteorološki zavod (HMZ), biti promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme.

„Na Jadranu mjestimice kiša, osobito navečer na sjevernom Jadranu, u Gorskome kotaru snijeg i susnježica, a malo snijega može biti i u Lici, te Slavoniji i Posavini. U gorju je moguća i kiša koja se smrzava na hladnom tlu. Vjetar na kopnu umjeren zapadni i jugozapadni, ponegdje s jakim udarima. Na Jadranu će zapuhati umjereno, poslijepodne i jako jugo“, navodi se na internetskoj stranici HMZ-a.

Najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj – uglavnom između 0 i 6, na Jadranu od 6 do 11 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini prijepodne biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Poslijepodne bi trebalo biti sunčanije, uz postepeno naoblačenje sa zapada prema kraju dana i u večernjim satima. U večernjim satima slab snijeg se očekuje na zapadu Bosne. Vjetar, slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni.

Dnevne temperature od -2 do tri, na jugu od dva do sedam stepeni.

Izvor: Agencije