Balkan najtopliji u Europi: Mostar 41, Podgorica 40 stepeni

Prema zvaničnim podacima o visini temperatura u Europi, balkanski i mediteranski gradovi su danas bili uvjerljivo najtopliji na „Starom kontinentu“.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH), u 15 sati u Mostaru je registriran 41 stepen Celzijusa. U isto vrijeme, u Sarajevu je bilo 36 stepeni koliko je bilo i u Bihaću i Bugojnu. Temperatura mora u Neumu izmjerena u 14 sati, kako navode iz FHMZ-a, iznosila je 27 stepeni, prenosi agencija Anadolija.

Portal Accuweather je zabilježio da je temperatura u Podgorici danas iznosila 40 stepeni Celzijevih, a u Beogradu 38 stepeni. Jednako toplo je bilo i u drugim prijestolnicama u regiji. U Tirani je temperatura iznosila 37, u Sarajevu 36, Zagrebu 35, dok je u Ljubljani bilo 33 stepena Celzijusa.

U pojedinim dijelovima Europe temperature su dosta niže. Tako je u Berlinu zabilježena dnevna temperatura od 26 stepeni, Briselu 24, Londonu 22, Istanbulu 31 i Parizu 29 stepeni Celzijusa.

Danas su se od visokih vrućina spasili stanovnici sjeverne Europe gdje je, na primjer, u Kopenhagenu zabilježena temperatura od 22 stepena, dok je u Oslu bilo 17 stepeni.

U crvenom

Cijeli Balkan danas je „u crvenom“. Nije riječ o aktuelnim i stalnim pričama o dugovima država regije već o tome da su u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji prisutne tropske vrućine.

U Srbiji je za danas i naredne dane objavljen crveni meteoalarm sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni, javlja Tanjug.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije biti veoma toplo vrijeme sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni, zbog čega će biti aktivan aktivan crveni meteoalarm.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 25. jula biti sunčano i veoma toplo vrijeme sa temperaturama zraka znatno iznad prosječnih vrijednosti.

Sunčano i vrlo vruće, kratko stoji na prognozi hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, a i u ovoj državi proglašen je crveni meteoalarm.

Navodi se kako tek rijetko u centralnoj i istočnoj Hrvatskoj poslijepodne i navečer postoji mala mogućnost za kratkotrajan pljusak s grmljavinom.

„Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom izmedu 34 i 39 Celzijevih stupnjeva“, prognozira za subotu Državni hidrometerološki zavod.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore objavio je za danas crveni meteoalarm, koji upozorava na temperaturu iznad 40 stepeni. Zbog izuzetno visoke temperature prijeti i opasnost od požara.

Oprezno na putu

Meteorolozi najavljuju da će danas u Crnoj Gori biti sunčano i veoma toplo vrijeme. U planinskim predjelima na sjeveru ponegdje je moguća kratkotrajna poslijepodnevna nestabilnost.

Puhat će slab do umjeren vjetar, promjenjivog smjera, a najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 29 do 40 stepeni.

U Bosni i Hercegovini danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće vrijeme.

Poslijepodne i prema večernjim satima umjeren razvoj oblačnosti u Bosni će uvjetovat kratkotrajne lokalne pljuskove. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 33 do 40 stepeni.

Crveni meteoalarm označava vrlo opasno vrijeme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po sigurnost ljudi i životinja.

Ljekari savjetuju izbjegavanje sunca u najtoplijem dijelu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane. Također je važno nošenje adekvatne odjeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Iz Auto-moto saveza apeliraju na vozače da zbog visokih dnevnih temperatura budu oprezni i da za duža putovanja koriste rane jutarnje ili kasnije popodnevne sate, da prave češće pauze u vožnji i koriste više osvježavajućih napitaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije