Balkan na OI: Srbi najbrojniji, Kosovo prvi put

Kosovo će kao debitant svoju prvu medalju tražiti u Brazilu (Anadolija)

Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru sve su bliže, a reprezentacije zemalja s područja bivše Jugoslavije spremne su za izazove koji ih čekaju u Južnoj Americi.

Na igrama u Riju najbrojniji olimpijski tim od država regije imat će Srbija koja putuje sa 103 sportista u 14 sportova, dok će najmanje sportaša poslati Makedonija – njih svega pet.

Srbija će imati četiri reprezentacije u ekipnim sportovima, pa je zbog toga njihov tim i najbrojniji, a tamo će ih predstavljati muška i ženska košarkaška reprezentacija, ženska odbojkaška i muška vaterpolo selekcija. Uz Srbiju predstavnike u ekipnim sportovima u Riju će imati još Hrvatska, Slovenija i Crna Gora.

Hrvatska u Brazil putuje sa selekcijama u tri ekipna sporta i to u muškoj konkurenciji, pa će medalju pokušati osvojiti rukometaši, košarkaši i vaterpolisti. Crna Gora će imati dvije reprezentacije, žensku rukometnu i mušku vaterpolo, a s jednom reprezentacijom u Rio će Slovenija, i to sa muškom rukometnom, koju predvodi nekada sjajni jugoslavenski rukometaš Veselin Vujović.

Španović i Perković u borbi za medalje

Srbija najviše očekuje od Ivane Maksimović Anđušić, koja je na prošlim Igrama u Londonu donijela srebrnu medalju svojoj zemlji u streljaštvu. Ona će nositi zastavu Srbije na otvaranju Igara. Osim nje, tu je veoma jak atletski tim koji predvodi Ivana Španović, europska prvakinja u skoku u dalj, pa bi i ona mogla do olimpijske medalje. Uz Novaka Đokovića i vaterpoliste Srbije, najveći adut u Riju olimpijskog tima Srbije bit će taekwondoistica Milica Mandić, koja će braniti zlato osvojeno u Londonu u kategoriji preko 67 kilograma.

Nakon Srbije najbrojniji tim iz u Rio de Janeiru ima Hrvatska, koju će predstavljati 87 sportaša. Hrvatski atletski tim za Rio u kojem su Sandra Perković, najbolja bacačica diska u svijetu i Blanka Vlašić, nekada jedna od najboljih skakačica u vis, jamče im neku od medalja u “kraljici sportova”. Osim u ekipnim sportovima, vaterpolu i rukometu, u kojima Hrvati tradicionalno osvajaju olimpijske medalje, odličja mogu očekivati i u pojedinačnim sportovima, kao što su tenis (Marin Čilić), streljaštvo (Giovanni Cernogoraz), taekwondo (Lucija Zaninović), gimnastika (Filip Ude)…

Slovenski olimpijski tim za Rio de Janeiro broji 62 sportaša, od čega je najviše rukometaša, koji ne spadaju u krug favorita za medalje, ali njihov izbornik Veselin Vujović, koji je tokom igračke karijere osjetio draž osvajanja zlatne i srebrne olimpijske medalje, sposoban je napraviti čudo s bilo kojim timom, što je dokazao u prethodne dvije sezone sa Zagrebom u kojem je trener.

Tuka najveća bh. nada

Crna Gora u Rio odlazi s 34 sportaša i dvije velike nade – ženskom rukometnom i muškom vaterpolo reprezentacijom. Rukometašice su za sada osvojile jedinu crnogorsku olimpijsku medalju, a bilo je to prije četiri godine u Londonu kada su se okitile srebrom. Vaterpolisti Crne Gore spadaju u sami svjetski vrh, pa ne bi bilo iznenađenje da u Riju obraduju naciju nekim od odličja.

I Bosna i Hercegovina po prvi put od svog osamostaljenja na Olimpijske igre ide s nadom da bi mogla doći do olimpijske medalje. Među 11 bh. sportaša, ta nada je Amel Tuka, trenutno jedan od najboljih srednjoprugaša svijeta. Tuka je prošle godine osvojio bronzu u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, a ove godine je osvojio četvrto mjesto na Europskom prvenstvu u Amsterdamu.

U olimpijskom timu BiH je najviše atletičara. Osim Tuke, tu su još maratonka Lucia Kimani, te bacači kugle Hamza Alić, Kemal Mešić i Mesud Pezer. U Riju se zapažen rezultat može očekivati još od Damira Džumhura, 77. tenisača svijeta.

Kosovo je jedina zemlja iz regije koja će u Riju debitirati na Olimpijskim igrama i odmah očekuje osvajanje medalje. Među osam kosovskih sportaša, izdvaja se džudistkinja Majlinda Kelmendi, bivša svjetska i aktualna dvostruka europska prvakinja u kategoriji do 52 kilograma.

S najmanje sportaša od država regije u Rio dolazi Makedonija. U njenom timu je svega pet sportaša, a važno je naglasiti da niti jedan od njih nije ispunio olimpijsku normu, nego u Brazil putuju s pozivnicama.

Hrvatska osvojila najviše medalja

Hrvatska, koja je na Igrama od Barcelone 1992. godine, do sada je osvojila 23 medalje, a najviše na prošlim Igrama u Londonu gdje je hrvatski tim brojao 106 sportaša i gdje su osvojili šest medalja – tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane.

Slovenija od Barcelone 1992. ima 19 osvojenih medalja. Najuspješnije Olimpijske igre su im bile 2000. godine u Sydneyu kada su osvojene dvije zlatne medalje. Najveći broj medalja, njih pet, Slovenija je osvojila u Pekingu 2008. godine. Od pet odličja, jedno je bilo zlatnog sjaja, a po dva srebrnog i brončanog.

Srbija je na svoja tri nastupa kao samostalna država (Stockholm 1912. godine, Peking 2008. i London 2012. godine) uspjela osvojiti sedam medalja. Daleke 1912. nije došla do medalje, a najviše je osvojila u Londonu četiri, po jednu zlatnu i srebrnu, te dvije brončane.

Crna Gora u dosadašnja dva nastupa ima jedno odličje, srebrno rukometašica iz Londona prije četiri godine. Makedonija je na Igrama od Atlante 1996. godine, a ima jednu osvojenu medalju koju joj je 2000. u Sydneyu donio hrvač Mohamed Ibrahimov.

Iako na Igrama nastupa od 1992. i Barcelone, BiH još uvijek nema medalju. Kosovo će kao debitant svoju prvu medalju tražiti u Brazilu.

Velika očekivanja Kosova

Među reprezentacijama koje idu u Rio de Janeiro, Kosovo debitira pa je i njihovim sportašima priređena svečanost ispraćaja.

“Kosovo ide na prve Olimpijske igre kao prvak među državama s mnogo uspjeha. Polazimo u Rio s osam sportaša od kojih dvije, Majlinda Kelmendi i Nora Gjakova s olimpijskom normom što jeste uspjeh, jer normu ima samo 50 posto država sudionica”, poručio je Besim Hasani, predsjednik Kosovskog olimpijskog odbora.

Po njemu, za Kosovo je “svaki rezultat olimpijska pobjeda”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je kosovskim olimpijcima uručio predsjedničku medalju za zasluge, dok je najbolja kosovska sportašica Majlinda Kelmendi, koja već posjeduje to priznanje, proglašena počasnom ambasadoricom.

Po Thaciju, nakon proglašenja neovisnosti Kosova nije jedini cilj bio političko priznanje države, nego i izlazak kosovskog sporta na međunarodnu arenu.

“Glavni uspjeh je postignut krajem 2014. godine kada je naša mlada država primljena u članstvo u Međunarodni olimpijski odbor. Učlanjenje u MOO donijelo je prijem Kosovu u 22 međunarodne sportske federacije, otvarajući tako vrata punoj internacionalizaciji kosovskog sporta”, kazao je Thaci.

Thaci je predao zastavu Kosova Majlindi Kelmendi, koja će predvoditi kosovsku olimpijsku reprezentaciju.

Olimpijske igre, 31. po redu, u Rio de Janeiru održat će se od 5. do 21. kolovza. Sudjeluje više od 10.500 sportaša iz 207 država koji će nastupiti u 306 natjecanja u 28 sportova.

Najbrojniji olimpijski tim trebale bi imati Sjedinjene Američke Države, u kojem će biti 555 sportaša, slijedi ih domaćin Brazil sa 465, Kina sa 413 i Australija sa 410.

Izvor: Agencije