Balkan je bure baruta za novinare

Krajem decembra prošle godine bačena je bomba na redakciju podgoričkih Vijesti (Reuters)

Index slobode medija za 2014. godinu, koji je izdala grupa Reporteri bez granica (RWB), osvjetljava velika opadanja u slobodi medija u mnogobrojnim zemljama svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Centralnoafričku Republiku i Guatemalu, kao i boljitke u toj slobodi, dajući primjere za to u Ekvadoru, Boliviji i Južnoj Africi.

Ista trojka kao i u prošlom izvještaju, Finska, Holandija i Norveška, opet su na vrhu liste po slobodi medija, dok su najgori kršitelji slobode medija, tzv. crne rupe za medije, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja, prenosi agencija Fena.

“Index slobode medija u svijetu je referentno sredstvo koje se zasniva na nekoliko kriterija: nivo restrikcije slobode, nivo pluralizma, nezavisnost medija, okolina i samocenzura, zakonski okvir slobode medija, transparentnost i infrastruktura”, izjavio je generalni sekretar Grupe Christophe Deloire.

Osigurati civilno društvo

“Index potiče vlade da se sučele sa svojom odgovornošću, tako što će osigurati civilno društvo objektivnom mjerom slobode i predočiti međunarodnim tijelima indikator dobre vladavine, čime treba da se vode odluke tih vlada”, dodaje se dalje u ovom izvještaju.

Čelnica istražiteljskog tima Reportera bez Granica Lucie Morillon kaže: “Ove godine je rejting pojedinih zemalja, uključujući razvijene demokratije, pao usljed preširokog i agresivnog tumačenja koncepta zaštite nacionalne sigurnosti. Index, također, oslikava negativan utjecaj oružanih sukoba na slobodu informiranja.”

Najopasnija zemlja za novinare trenutno je Sirija, koja je na 177. mjestu od 180 zemalja.

U Sjedinjenim Državama (46. mjesto, pad za 13 mjesta), lov na curenje informacija i zviždače služi kao upozorenje svima onima koji misle zadovoljiti potrebu javnosti za informacijom na bazi prerogativa vodeće sile u svijetu.

Britanija (33. mjesto, pad od tri podioka) je slijedila primjer Sjedinjenih Država, prvenstveno radi restriktivnog odnosa prema novinama The Guardian.

Napredak Albanije

Balkan se u Indexu naziva i dalje “buretom baruta” za novinare, a najgore su rangirane Makedonija (123) i Crna Gora (114) zbog hapšenja, prijetnji i fizičkih napada na novinare.

Veći napredak u slobodi medija (rast od 18 podioka) je doživjela Albanija, iako se nalazi iza BiH.

Najbolje rangirana zemlja u regiji je Slovenija, koja zauzima 34. mjesto.

Srbija se sa 63. popela na 54. mjesto i nije bila predmet novog izvještaja o Balkanu i evropskim zemljama.

Hrvatska se ove godine nalazi na 65. mjestu. Državna stanica HRT kritizirana je zbog nedostatka nezavisnosti nakon reformi koje je provela vlast premijera Zorana Milanovića.

U izvještaju se navodi da šefa HRT-a i članove Nadzornog odbora sada imenuje Sabor, što vladajućoj stranci omogućava političku kontrolu nad sadržajem emitiranja.

Bosna i Hercegovina se nalazi ove godine na 66. mjestu, što znači da se popela na ljestvici za tri podioka. Veliki pad doživjela je i Grčka (14 podioka) i nalazi se na 99. mjestu, dok je Kosovo na 84. mjestu.

Ovogodišnji Index slobode medija Reportera bez granica uključuje 180 zemalja, prenosi Glas Amerike na bosanskom jeziku.

Izvor: Agencije