Oglasi

Bali: Susret lidera azijsko-pacifičke regije

Na Demokratskom forumu će se naći više od 1.200 učesnika, među kojima su državni zvaničnici iz 73 zemlje.

Na marginama dvodnevnog Demokratskog foruma, koji se održava na Baliju, predsjednik Indonezije imao je niz sastanaka s liderima zemalja azijsko-pacifičke regije.

Razgovarali su o privrednoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Na forumu će se naći više od 1.200 učesnika, među kojima su državni zvaničnici iz 73 zemlje i predstavnici međunarodnih organizacija.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai, koji se, prema Ustavu, ne može kandidirati za treći mandat na čelu države, rekao je kako će izbori u Afganistanu biti održani 2014. godine, kada strani vojnici napuste zemlju.

Domaćini su razgovarali s Karzaijem o spremnosti Indonezije da pomogne Afganistanu.

"Rekao sam, u ime afganistanske strane, da je indonezijski biznis dobrodošao u Afganistan, kako bi podstaknuo razvoj i privrednu saradnju dvije zemlje", kazao je Karzai.

Prvi sastanak

Među državnicima iz 73 zemlje koji učestvuju na Demokratskom forumu, indonezijski šef države susreo se i s predstavnicima Australije i Istočnog Timora.

To je prvi zajednički sastanak lidera tri susjedne zemlje, čije je cilj, kako su kasnije saopćili lideri, popločati put saradnje i razvoja. 

Australska premijerka Julia Gillard je izjavila: "Posebno smo se fokusirali na ekonomske mogućnosti naše tri zemlje. Na infrastrukturu, transport i komunikacije. Fokusirali smo se na izgradnju kapaciteta i veza među ljudima."

Kasnije tokom dana indonezijski predsjednik sreo se i s turskim premijerom.

Prisustvo iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada na Demokratskom forumu bilo je prilično iznenađujuće za većinu učesnika, budući da se Iran smatra zemljom koja se baš i ne može pohvaliti demokratičnošću.

Kažnjavanje internetskih prestupnika i hapšenje političkih zatvorenika i novinara u Iranu nedavno je kao problem istaknuto i u izvještaju Ujedijenih naroda (UN) o ljudskim pravima.

Izvor: Al Jazeera