Baletani iz Kube prebjegli u SAD

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Kube počeli su drugu rundu pregovora o normalizaciji odnosa. U decembru su postigli historijski napredak, kada su obje strane najavile da će otvoriti diplomatska predstavništva.

Za Amerikance porijeklom sa Kube to je tračak nade. Ipak, mnogi od njih su skeptični. Reporter Andy Gallacher donosi priču o troje kubanskih baletana koji su prebjegli u SAD kako bi nastavili karijeru.

Baletna kuća Brandon City sa Floride je mala baletna trupa velikih ambicija. Njihov umjetnički direktor Ocatvio Martin radi na popularizaciji baleta. Sa Kube je pobjegao prije deset godina. Cilj mu je odgajati talente koji su imali slična iskustva.

Dvedestrogodišnji baletan Ricardo Gil Torres ovdje je tek četiri mjeseca. U SAD je došao sam. Većina njegove porodice i dalje je na Kubi te nerado komentira američko-kubanske odnose. Kaže nam kako se nada da će promjene povoljno utjecati na obje države, a naročito na Kubu, gdje živi i njegova porodica.

Spor proces promjena

Poput Rikarda, i Annie Ruiz-Diaz donijela je tešku odluku i otišla u Sjedinjene Države. Napustila je prijatelje i porodicu da bi nastavila s karijerom, ali ima jasan cilj.

“Sve čemu se nadam i o čemu sanjam je da i moja porodica dođe u Sjedinjene Države, pa čak i ako se situacija na Kubi popravi. Ipak, razumijem da je to lična odluka i razumjela bih ako ne žele napustiti svoju zemlju”, kaže Annie Ruiz-Diaz.

U ovoj baletnoj grupi nalazi se i troje Kubanaca koji su nedavno prebjegli. Svi su došli u SAD u potrazi za boljim životom. Ipak, svjesni su da proces promjena teče sporo.

“Ovo su teška vremena za obje države. Prema mom skromnom mišljenju, dobri odnosi dviju država su u interesu kubanskog naroda”, kaže Octavio Martin, umjetnički direktor Brandon Cityja.

Sve troje kubanskih baletana prešlo je dug i opasan put da bi se pridružilo ovoj maloj trupi. S oprezom posmatraju proces normalizacije. Pred njima je svijetla budućnost, ali čekaju šta će donijeti nekoliko predstojećih mjeseci.

Izvor: Al Jazeera