Balašević za AJB: U Tuzli sam ja domaći, na svome

Ovog puta, ako se pokaže da opet nešto ne valja, onda više nikad neću doći u Tuzlu, ali sam siguran da neće biti tako (Al Jazeera)

Nakon dugo godina, Đorđe Balašević će održati koncert u Tuzli, bosanskohercegovačkom gradu za koji ga vežu brojne uspomene.

U emisiji „Recite Al Jazeeri“, koja će biti emitovana u petak (23. juna, sa početkom u 21:30), ovaj popularni kantautor iz novog Sada govori, između ostalog, i o svojim tuzlanskim iskustvima.

„Tuzla je uvek za mene bila veliko iznenađenje jer, pre svega, Tuzla baš i nije neki najlepši grad na svetu. Onaj deo kada se dolazi, kada se naiđe na one visoke peći, pa onda ako je još neko vreme jesenje, prođe se kroz sva ona mesta gde se tovari ugalj, gde je uvek bio blatnjav put… Međutim, onda odjednom dolazi Tuzla – ultrapozitivna“, ističe on.

Prvi nastup je imao u dvorani Tehnološkog fakulteta. Njegovi prijatelji iz benda Neoplanti, koji su tada sa njim svirali, sjedili su ispred dvorane i „cugali neko pivo što im uopšte nije bio problem“.

„Nigde nije bilo ljudi. Ja sam rekao: ‘Gde su ljudi’?. Oni su rekli: ‘Ovde nije bila reklama nikakva i nešto je puklo, nema nikog, evo mi čekamo da se neko pojavi, nema nikog’. I ja sam bio onako još relativno na početku karijere, malo zbunjen al’ sam se trudio da to ne pokažem. Kao: ‘Pa dobro, to se dešava, ne možemo baš svuda naići na publiku.'“

Potom je ušao u dvoranu – koja je već bila ispunjena.

„Već su svi bili tamo, nikog nije bilo ispred dvorane. Svi su bili unutra i zauzeli mesta svuda okolo… Koncert bio strašan, svi su pevali… Toliko mi je to ostalo u sećanju da je Tuzla uvek bila podvučena kad god smo radili turneju.“(…)

Tuzla je bila i jedan od prvih gradova koje je Balašević posjetio „kad smo došli u Bosnu sa pasošima posle, kao stranci“.

„Nije bilo ni teško otići u Tuzlu zato što je u čitavoj Bosni bila dva-tri grada u kojima smo uopšte dotle nastupali. U Bosni ima velikih gradova u kojima nikad nisam nastupao, to su jednostavno bili narodnjački centri i nisu me zvali, ali je Tuzla obavezna bila. I tu nam je jedan oficir iz Bangladeša objašnjavao ‘This is Tuzla’. Brate, ja tebi ne govorim ‘This is Bangladeš’, mani ti meni govoriti ovo je Tuzla, ja sam tu domaći, na svome.“(…)

Velika mu je želja da predstojeći nastup na sjeveru BiH uspije. Ističe kako je ovo prvi put da radi koncert na stadionu, „ali samo zbog leta, ne zbog nekih afiniteta da obaramo rekorde, da imamo četiri miliona kao što ovi pišu kad naprave koncert na Ušću“.

Više pogledajte u emisiji „Recite Al Jazeeri“, koja će biti emitovana u petak, 23. juna, sa početkom u 21:30 sati. Urednik i voditelj je Nebojša Grabež. 

Izvor: Al Jazeera