Bakira Hasečić za AJB: Zločincu sam rekla da ovo nije 1992.

Porodice žrtava i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih bližnjih (Al Jazeera)

Piše: Fahrudin Smailović

Žalbeni sud u Parizu u srijedu je donio odluku da se Radomir Šušnjar, osumnjičeni za spaljivanje živih ljudi u Višegradu, isporuči pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Šušnjaru će se u BiH suditi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Višegrada.

Tokom izricanja odluke u pariškom sudu došlo je do incidenta u kojem su Šušnjar i njegove bližnji verbalno napali predstavnike Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić je za Al Jazeeru rekla da Šušnjar i njegov advokat očigledno nisu očekivali ovakvu odluku suda, ali da je ona odgovorila na njihove uvrede.

“Dala sam mu do znanja da više nikada neće biti 1992. i 1995. i nadam se da će se on uskoro naći na sudu BiH”, kazala je Hasečić dodajući kako smatra da je pravo na žalbu koje optuženi ima samo formalnost i da neće spriječiti izručenje.

‘Velika satisfakcija’

Hasečić je naglasila da su žrtve zločina odluku suda doživjele kao jednu veliku satisfakciju.

Podsjetila je da se udruženje već duže vrijeme borilo da locira Šušnjara i da su od prvog lišavanja slobode pratili suđenja i davali izjave.

Radomir Šušnjar je uhapšen u Parizu 4. aprila 2014. godine, otkada traje procedura u vezi s njegovom identifikacijom, s obzirom na to da je tamo živio pod drugim imenom, te ekstradicije.

Šušnjar se tereti da je tokom proljeća 1992. bio jedan od sudionika masovnog ubistva bošnjačkih civila u Višegradu i to pretežito žena, djece i staraca.

Pripadnici tadašnjih paravojnih jedinica bosanskih Srba, u kojima je bio i Šušnjar, u junu 1992. u jednoj su kući u Višegradu zatočili i potom žive zapalili 62 civila bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu.

Neke od žrtava koje su pokušale pobjeći bile su ubijene. Samo osam ih je preživjelo, a svi ostali su stradali u živoj lomači.

Za zločine u Višegradu Milan Lukić osuđen na doživotnu robiju, Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Rodbina žrtava očekuje sličnu presudu i za Šušnjara.

Potraga za posmrtnim ostacima

Porodice žrtava još nisu našli posmrtne ostatke živo spaljenih civila. Bakira Hasečić očekuje da bi predstojeći proces protiv Šušnjara doveo do otkrivanja lokacije posmrtnih ostataka.

“Moguće je da njemu, kad bude isporučen Sudu BiH, kad vidi da će ga stići ruka pravde, proradi ljudskost i savjest, jer ipak je on zapalio svoje prve komšije Bošnjake iz sela Koritnik”, kazala je Hasečić.

Hasečić je poručila zemljama koje su dale utočište ratnim zločincima da dobro razmisle.

“Oni su potencijalni ubice i silovatelji. Ono što su radili do 1995. u BiH spremni su danas raditi i u zemlji u kojoj borave”, istakla je ona.

Veliki broj ratnih zločinaca krije se u Francuskoj i drugim zemljama širom svijeta, zaključila je predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Izvor: Al Jazeera