Bakira Hasečić dopisala izbrisanu riječ – genocid!

Bakira Hasečić je iz torbice izvadila karmin i ponovo napisala riječ koju su lokalne vlasti izbrisale (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Višegradu je danas obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz tog grada.

Dok je rijekom Drinom poteklo 3.000 ruža, simbolično bačenih s mosta Mehmed-paše Sokolovića, za isto toliko žrtava stravičnog zločina nad nevinim nesrpskim stanovništvom Višegrada, na mezarju Stražište proučena je dova za njihove duše.

Obilježavanje godišnjice stradanja u Višegradu održano je u periodu jačanja nacionalističkih i huškačkih ideja, kao i sve glasnijeg negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Na spomen ploči u Stražištu odavno nema termina „genocid“, koji je izbrisan, no, u činu podsjećanja na ono što se dešavalo na ovom području u periodu od 1992. do 1995. godine, Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“, povukla je potez koji je privukao pažnju prisutnih.

Ona je iz torbice izvadila karmin i njime na ploči ponovo napisala izbrisanu riječ.

Genocid.

„Opštinske vlasti su prije šest godina izbrisale riječ ‘genocid’. Donijeli su brusilicu i i uklonile tu riječ“, kaže pisac Samir Karić, koji je na mezarju Stražište napravio fotografiju poteza Bakire Hasečić.

Zločincima 246 godina zatvora

„Kazala je da brusilica ne može izbrisati genocid u Bosni i Hercegovini i napisala tu riječ karminom“, dodao je.

Govoreći o zločinima u regiji Višegrada, Hasečić je rekla da je među 3.000 žrtava u Višegradu bilo je 500 žena, te je podsjetila na kazne izrečene osuđenim ratnim zločincima.

Bakira Hasečić je rekla da je među 3.000 žrtava u Višegradu bilo 500 žena

„Do danas je za ratne zločine izrečeno 19 presuda u Haškom tribunalu, Sudu Bosne i Hercegovine i Kantonalnom sudu Sarajevo. Od tih 19 ratnih zločinaca, devet ih je osuđeno za silovanje i seksualno zlostavljanje, a neki i za druga ubistva na području općine Višegrad. Protiv 12 ratnih zločinaca se vodi postupak na sudu BiH, pet u Srbiji, na Višem sudu u Beogradu“, rekla je Hasečić.

Zločinci su do sada dobili ukupno 246 godina zatvora, dok je pripadnik paravojne formacije Osvetnici Milan Lukić osuđen na doživotni zatvor.

Prema riječima predsjednice Udruženja „Višegrad 92“ Hedije Kasapović, od prošle godine nije pronađena nijedna nestala osoba, a od oko 3.000 žrtava, još se traga za oko 60 posto.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i veliki broj preživjelih Bošnjaka, koji su igrom slučaja izbjegli smrt.

Među njima je veliki broj onih koji još uvijek nisu našli posmrtsne ostatke najmilijih.

Izvor: Al Jazeera i agencije