Bajramović: Širina rostera je adut Sparsa u oba takmičenja

Fenerbahce je prvi kandidat za osvajanje Eurolige, istakao je Kenan Bajramović (Facebook)

Košarkaši Sparsa plasirali su se u doigravanje za plasman u ABA ligu izvanrednim igrama u drugom rangu regionalnog takmičenja. Tako je sarajevski sastav osvjetlao obraz košarke u glavnom gradu BiH i pokušat će u svojoj debitantskoj sezoni proći u društvo najboljih ABA ligaša.

U polufinalu play-offa izabranici Marka Trbića odmjerit će snage sa skopskom ekipom MZT, a kao drugoplasirani tim u ligaškom dijelu sezone imat će prednost domaćeg terena u sportskoj dvorani na Grbavici.

Ako bh. predstavnik prođe u finale doigravanje i eventualno bude poražen, slijedi mu još jedna prilika za elitni rang u majstorici protiv pretposljednjeg tima ABA lige 1.

Inače, Spars je debitovao na regionalnoj sceni ove sezone umjesto Bosne i sjajnim partijama nagovijestio ozbiljnu kandidaturu za plasman u odabrano društvo košarkaških timova regije.

Jedan od nosilaca igre Sparsa je 37-godišnji nekadašnji reprezentativac BiH Kenan Bajramović, koji je početkom ove godine ponovo zaigrao za Spars. I u poznim igračkim godinama opravdao je ulogu pojačanja, te se nada osvajanju naslova prvaka Bosne i Hercegovine sa Sparsima.

Teško mi je zamisliti da prekinem karijeru
  • Hoćete li završiti igračku karijeru u KK Spars?

– Namjeravam završiti sa igranjem u Sparsima, mada još ništa nije definitivno. Volim košarku koju igram 25 godina i teško mi je zamisliti da prekinem karijeru. Dugo sam u košarci i uživam u ovoj igri.

Naš sagovornik ima veliko igračko iskustvo u karijeri koju je počeo u zeničkom Čeliku.  U dresu Bosne 2005. okitio se duplom krunom. Isti uspjeh ponovio je i kao član Azovmaša 2006, dok je sezonu kasnije sa ovim timom odbranio titulu prvaka Ukrajine. Kao član Lietuvos Rytasa osvojio je duplu krunu 2010. u Litvaniji. Sa selekcijom Bosne i Hercegovine nastupio je tri puta na evropskim šampionatima.

Sa dobro posloženim timom koji je spoj mladosti i iskustva, Sparsu slijede odlučujuće utakmice u ABA ligi, te prvenstvu BiH.

Bajramović je u intervjuu govorio o ambicijama Sparsa na oba fronta, porazu protiv Igokee u finalu Kupa BiH, koji od ove sezone nosi ime najboljeg bh. sportiste svih vremena Mirze Delibašića, rezultatima BiH i drugih selekcija iz regije u kvalifikacijama za SP, te budućnosti bh. reprezentacije.

  • Kako komentarišete plasman Sparsa u doigravanje za ABA ligu i jeste li se tome nadali?

– Napravili smo veliki rezultat. Biće teško ostvariti dodatni iskorak u doigravanju. Pokušat ćemo iskoristiti prednost domaćeg terena protiv MZT-a i mislim da ćemo ući u finale play-offa. Vidjet ćemo ko će biti protivnik u borbi za ABA ligu 1. Iskreno, nisam se nadao prolazu u doigravanje, a nisam ni igrao od početka ove sezone u Sparsima. Na polovini sezone imali smo problem u širini i kreaciji igre. Bilo je vidljivo da ekipi treba igrač mog profila i drago mi je da sam dao doprinos dobrim rezultatima. Od dolaska Almira Hasandića i mene, Spars je zabilježio izvanrednu seriju u svim takmičenjima.

  • Šta mislite o kvaliteti Druge ABA lige?

– Liga je kvalitetna, iako je slabija od Prve ABA lige, gdje igraju klubovi sa puno većim budžetima. Sve je više gledalaca koji dolaze na naše utakmice i puno će nam značiti podrška publike u nastavku sezone. Navijači su šesti igrač koji je potreban svakoj ekipi. Gajimo nadu da možemo proći među najbolje ABA ligaše, te idemo korak po korak.

  • Da li je makedonski MZT opasan rival?

– Sastajemo se sa protivnikom koji ima kvalitet. Mislim da u rosteru imamo 12 podjednako kvalitetnih igrača, za razliku od MZT-a, gdje se izdvaja šest-sedam košarkaša. To bi trebalo donijeti prevagu na našu stranu.

  • Prema sadašnjem stanju na tabeli osim Sparsa, za naslov prvaka BiH borit će se Široki Brijeg, Zrinjski i Sloboda. Koji je cilj sarajevskog kluba?

– Ove četiri ekipe igrat će završnicu ligaškog takmičenja koja bi trebala biti zanimljiva. Uporedo ćemo igrati doigravanje za ulazak u ABA ligu i biće teško održati nivo kvalitetnih igara na oba fronta. Sedmično igramo dvije ili tri utakmice, uz treninge i putovanja. Sreća je da imamo širok roster.

  • Koliko će završnica bh. prvenstva biti slabija bez Igokee?

– Igokea igra atraktivno i pokazala je snagu, dobivši nas u finalu Kupa. Mislim da bi drugačije bilo da se finale igralo u Sarajevu, gdje bi posjeta bila veća i imali bismo podršku publike. Završnica prvenstva bit će slabija, pošto je Igokea klub sa velikim budžetom i većim brojem stranaca. Jedan igrač u njihovim redovima mjesečno košta kao cijela naša ekipa. Živimo u doba kada pare diktiraju sve, pa je tako i u sportu. Nije lako takmičiti se sa najvišim ambicijama na dva fronta.

  • Šta možete reći o porazu od Igokee sa 63:78 u finalu Kupa BiH, u Laktašima?

– Presudilo je što se finale igralo u Laktašima. Žao nam je što nismo osvojili trofej. Vjerujem da ćemo iz ove izgubljene utakmice izaći još jači i ostvariti ciljeve u preostala dva takmičenja.

  • Koje ekipe su favoriti za trofej u ABA ligi?

– Budućnost i Crvena zvezda su u prednosti u odnosu na preostale dvije ekipe koje su izborile play-off za prvaka ABA lige. Moguće je da Budućnost odbrani naslov. Ona igra Euroligu ove sezone i samim tim ima kvalitet više u ekipi. U borbi za naslov ne treba zanemariti ni Partizan, niti Cedevitu, koja čeka šansu iz drugog plana.

  • Koji je način da nekadašnji evropski prvak Bosna prevlada krizu jer zauzima posljednje mjesto u bh. prvenstvu?

– Teško je bilo šta reći, pogotovo što ne poznajem dovoljno situaciju u klubu. Iskreno, mislim da bi se fuzijom Bosne i Sparsa formirao dobar klub koji bi bio član ABA lige 1, te igrao značajnu ulogu u ovom takmičenju. Možda bi kasnije budući klub bio sposoban i za nešto veće domete.

  • Kako ste vidjeli eliminaciju BH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo?

– Desila su se velike promjene u igračkom kadru, što se odrazilo na slabije rezultate bh. selekcije u drugoj fazi kvalifikacija. Igrali smo u veoma jakoj grupi, a nedostatak uigranosti rezultirao je greškama i izgubljenim utakmicama koje su za posljedicu imale neodlazak na SP. Za vrijeme igranja kvalifikacija došlo je i novo rukovodstva Košarkaškog saveza BiH sa Mirzom Teletovićem na čelu. Vjerujem da će BiH ostvariti uspjeh u sljedećem ciklusu jer posjeduje talentovane mlade igrače.

Uvijek nam je nešto nedostajalo
  • Po čemu ćete pamtiti tri nastupa sa BiH na Eurobasketima?      

– Uvijek nam je nešto falilo za bolje rezultate. Na prvenstvu 2011. u Litvaniji poraženi smo od Finske i zbog slabije koš-razlike ostali smo bez plasmana u dalje takmičenje. Prije toga, igrao sam na još dva Eurobasketa (2003. i 2005), no davno je bilo da bih se sjećao tih utakmica.

  • Nastavlja li se smjena generacije u igračkom kadru bh. selekcije poslije odlaska Kikanovića i Stipanovića?

– Gordić i Milošević takođe vjerovatno neće biti u kombinaciji za državni tim u kojem će se pružiti šansa mladim igračima. Nadam se da će se BiH sa podmlađenom reprezentacijom plasirati na Eurobasket 2021. Reprezentaciju treba graditi oko Nurkića i Muse u dužem periodu. Vjerujem da je Vedran Bosnić pravi izbor za selektora i da može napraviti sa BiH dobar rezultat u narednom periodu.

  • Jesu li rezultati ostalih selekcija iz regije u kvalifikacijama za Mundobasket očekivani?

– Za mene je neuspjeh Slovenije kao aktuelnog prvaka Evrope iznenađenje. Veliki uspjeh je ostvarila Crna Gora plasmanom na prvenstvo svijeta, dok je plasman Srbije, koja uvijek učestvuje na velikim takmičenjima, očekivan. Hrvatska je pokazala nemoć i blijedo izdanje, pa nije bila ni blizu da se plasira na SP.

  • Koji je najdraži trofej, a gdje ste se najljepše osjećali u igračkoj karijeri?

– Najdraži trofej je osvojena titula sa Bosnom. Doživio sam je emotivno i lijepo je bilo osjetiti euforiju za košarkom koja je tada vladala u Sarajevu. Najljepša mjesta za život bili su Izmir i Istanbul. U tim sredinama navijači su dolazili u velikom broju da pogledaju utakmice Fenerbahcea, Efesa, Galatasaraya. Turci su fanatici za sportom. Igrajući za Besiktas, osjetio sam šta znači podrška navijača koji stvore fantastičnu atmosferu bodreći svoj tim.

  • Može li neka ekipa iznenaditi i doći do trofeja u Euroligi ove sezone?

– Ne vjerujem da neko može iznenaditi i pokvariti planove klubovima sa najvećim budžetima. Fener, CSKA i Real su uvijek u vrhu i nijanse odlučuju u međusobnim utakmicama. Nedavno je Real savladao Fenerbahce sa 15 poena razlike, ali bez obzira na visok poraz dajem prednost Fenerbehceu u trci za klupskog prvaka Evrope. Dosta toga ovisiće o dnevnoj formi u kojoj ekipe budu igrale polufinale i finale Eurolige.

  • Ko je najbolji košarkaš sa kojim ste igrali?

– Šarunas Jasikevičius je legenda i klasa iznad od svih košarkaša sa kojima sam igrao u istom timu. Niko se ne može porediti sa njim, a i kao trener pokazao je vrhunsko znanje. Sjajni igrači su i Khalid EL-Amin, te Chuck Edison.    

  • A trener?

– Litvanski as Rimas Kurtinaitis učinio je košarku jednostavnom i traži da njegove ekipe igraju na taj način. On me oduševio shvatanjem košarke koju ima u malom prstu. 

Izvor: Al Jazeera