Bajkeri iz Švedske: Hiljade kilometara da odaju počast žrtvama genocida

Moto maraton: Trodnevno obilježavanje stradanja u BiH (Facebook/ Moto Maraton Srebrenica)

Približno 2.500 kilometara preći će motociklisti koji će iz Švedske krenuti ka Bosni i Hercegovini kako bi učestvovali u osmom po redu Moto maratonu Srebrenica 2019, koji se tradicionalno održava u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida poćinjenog u julu 1995. godine.

Među nekoliko stotina motociklista koji će iz raznih krajeva Evrope, pa i iz Afrike, doći na ovu manifestaciju je i Osama Saffar. On je rođeni Libanac, a u Švedsku je došao prije 35 godina kao izbjeglica, kada je bio građanski rat u ovoj bliskoistočnoj državi. Na sjeveru Evrope je postao uspješan poduzetnik i duboko se povezao s ljudima koji su iz Bosne i Hercegovine stigli u ovu skandinavsku državu.

“On zna svu našu historiju i pomogao je velikom broju Bosanaca sa zapošljavanjem u vrijeme njihovog izbjeglištva”, govori za Al Jazeeru Amer Hot.

Hot je organizator dolaska motociklista iz Švedske u Bosnu i Hercegovinu na moto maraton. Za Saffata navodi kako je i veliki humanista.

Bosanci u Švedskoj ne zaboravljaju Srebrenicu

“Angažiran je u organizaciji Vara Barn, u prevodu Naša djeca. Prošle godine je bio u Mostaru i donirao sredstva za tu organizaciju. Ove godine je izrazio želju da ide samnom na moto maraton”, navodi Hot.

Naš sagovornik je dugo vremena u Švedskoj, doselio se kao trogodišnjak 1967. godine i na sjeveru Evrope je završio osnovnu školu, da bi se njegova porodica 1979. godine vratila u Bosnu i Hercegovinu.

“Završio sam zubotehničku srednju [školu] i Stomatološki fakultet u Sarajevu. Pošto sam svake godine išao u Švedsku, da radim preko ljeta, odlučio sam 1991. godine opet doseliti u Švedsku nakratko, s nadom i planom o skorom povratku. No, rat je izbio i ti planovi su propali. U toku rata sam se angažirao u humanitarnoj organizaciji koja je radila vrlo uspješno i pomagala Bosni i Hercegovini.”

Oženio se 1995. godine, potom nakon rata preselio u Saudijsku Arabiju. Ponosni je otac dvije kćeri.

“Vratili smo se u Štokholm 2002. godine. Zaposlen sam u Aqua dental, koja je jedna od najvećih privatnih stomatoloških klinika u Švedskoj. Specijalista sam oralne protetike i subspecijalista hirurgije. Direktor sam specijalističke klinike i jedan od osnivača Aqua dental, koja danas broji oko 300 zaposlenih.”

Da se ne zaboravi i ne ponovi

Prošle godine je prvi put bio dio moto maratona.

“Prvi put sam učestvovao na moto maratonu prošle godine i bio sam oduševljen. Supruga je učestvovala u Maršu mira. Imamo jako mnogo prijatelja u Bosni i Hercegovini, tako da nije bilo teško odlučiti se na ovaj korak”, govori on.

“Srebrenica je rak-rana svih nas Bosanaca i svih drugih ljudi koji znaju i žele znati šta se u njoj dešavalo. Genocid, etničko čišćenje, masakr nad Bošnjacima… Želim doprinijeti koliko mogu sjećanju na te jadne ljude koji su žrtve genocida, nacionalizma i fašizma koji je tada vladao. Na ovaj način se neće zaboraviti nikad ovo zlo koje nas je po ko zna koji put zadesilo.”

Kako navode organizatori ovogodišnjeg moto maratona Srebrenica 2019. “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, ova manifestacija je posvećena obilježavanju godišnjice tragedije Srebrenice i bit će održana od 9. do 11. jula. Očekuje se učeršće najmanje 450 motorista i cijeli maraton ima internacionalni karakter. Pored motorista iz Bosne i Hercegovine, u ovoj manifestaciji učestvovat će i motoristi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske, kažu organizatori.

Prijedor, Kozarac, Sarajevo, Bratunac…

Prema planu, prvo okupljanje je 9. jula u Bihaću za sve učesnike koji dolaze izvan Bosne i Hercegovine. Oni će prvo doći u Kozarac, gdje će, također, odati počast žrtvama zločina koji su se desili u Prijedoru, Kozarcu i okolini. Planirano je potom odavanje počasti i polaganje cvijeća na Korićanskim stijenama, da bi se na Lašvi susreli s učesnicima koji su krenuli iz Zagreba, te dolazak u Sarajevo.

Narednog dana će učesnici moto maratona Srebrenica 2019. prodefilirati glavnim gradom Bosne i Hercegovine, uz zaustavljanje i polaganje cvijeća na spomen obilježju Djece Sarajeva, navodi se u zvaničnom protokolu.

Odavanje počasti i polaganje cvijeća desit će se u Vlasenici, dok će motociklisti u Konjević Polju posjetiti Fatu Orlović. Nešto poslije 17:00 sati planiran je dolazak pred Memorijalni centar u Bratuncu, gdje će također odati počast žrtvama. Dolazak pred Memorijalni centar u Potočare planiran je za 18:00 sati, a navečer će historijski čas motoristima u kampu održati preživjeli iz srebreničke tragedije.

Učesnici moto maratona učestvovat će u prikupljanju sredstava za lokalnu humanitarnu akciju.

Izvor: Al Jazeera