Bajević izabran za selektora fudbalske reprezentacije BiH

Dušan Bajević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH), javlja Anadolija.

U saopćenju je navedeno kako je Bajević dobio jednoglasnu podršku, te da “predstavlja najbolje rješenje za ciklus baraža koji slijedi”.

Zvanična konferencija za medije, na kojoj će Bajević biti i predstavljen, trebala bi biti održana nakon novogodišnjih praznika.

“Novoizabranom selektoru želimo mnogo sreće na toj poziciji kao i da ostvarimo rezultat koji smo sigurni da možemo ostvariti, a to je plasman na Evropsko prvenstvo 2020”, poručeno je u saopćenju.

‘Znanjem i iskustvom ostvariti cilj’

U svom prvom obraćanju kao selektor Bajević je istakao da je presudila velika želja da pomogne reprezentaciji.

“Treba nam Vaša pomoć. Dva koraka koja su nam ostala da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, u šta vjerujemo. Zahvaljujem se svima koji su mi ukazali povjerenje. Presudila je moja velika želja da pomognem reprezentaciji u ovom važnom trenutku kada trebamo da dostignemo važan cilj, Evropsko prvenstvo”, kazao je Duško Bajević na početku konferencije za medije, nakon što je izabran za selektora Zmajeva, piše Sport1.

Dodao je da vjeruje da znanjem i iskustvom BiH može da ostvari cilj.

“Moramo da se mobilišemo i da napravimo stručni štab koji će ubuduće raditi na određenim stvarima koje moraju da se poprave kako bi utakmice dočekali spremni. U baražu ćemo računati na sve raspoloživo igrače. Smatram da vrijeme koje imamo pred nama, reprezentacija ima svega 7-8 dana priprema, moramo iskoristiti i moramo doći do onoga što želimo da bismo bili spremni za utakmice. Hvala vam još jednom, hvala svima na povjerenju i nadam se da ću opravdati to povjerenje”, rekao je Bajević.

Jedan od najboljih napadača u Jugoslaviji

Bajević je je bio jedan od najboljih napadača u historiji bivše Jugoslavije.

U dresu Veleža je igrao 1966. do 1977., nakon čega je otišao u grčki AEK, te se ponovo vratio u Velež 1981. i odigrao dvije posljednje sezone u karijeri.

Popularni Princ sa Neretve je po završetku igračke kariijere postao trener voljenog Veleža sa kojim je osvojio Kup Maršala Tita, a najveće trenerske uspjehe imao je u Grčkoj vodeći AEK i Olympiacos, prenosi Klix. Jedan je od rijetkih koji je sjedio i na klupi najljućih solunskih rivala PAOK-a i Arisa.

Među najzaslužnijima je spas bh. nogometa 2011. godine kada je kao član Komisije za normalizaciju uspio bio dio ekipe koja je uspjela ispuniti zahtjeve FIFA-e da se ukine suspenzija našem savezu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije