Bahreinskoj delegaciji zabranjen ulazak u Gazu

Članovi grupe 'Ovo je Bahrain' tokom posjete Izraelu (Screenshot)

Palestinci su zabranili ulazak u Gazu bahreinskoj delegaciji nakon što je ova grupa posjetila Izrael, a nakon što su Sjedinjene Američke Države odlučile priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela i tamo izmjestiti svoju ambasadu.

Građanska međureligijska organizacija “Ovo je Bahrein” navela je da je njihova posjeta Izraelu u ponedjeljak gest tolerancije.

Ovu 25-članu grupu, koja je na petodnevnoj turneji, čine vođe sunitskih i šiitskih muslimana, kršćani, čelni čovjek hinduističkog hrama i Sikh.

Planirali su posjetiti islamska, kršćanska, jevrejska i sveta mjesta drugih religija, navode iz grupe u saopćenju koje je prenijela bahreinska državna novinska agencija.

Razljućena posjetom Izraelu, koalicija raznih političkih snaga osudila je pokušaj bahreinske grupe da posjeti okruženi Pojas Gaze, u kojem živi dva miliona Palestinaca.

Stav stanovnika

U današnjem saopćenju Palestinske nacionalne i islamske snage u Gazi navode da tamo nema mjesta za one koji normalizuju odnose s Izraelom, kao ni na bilo kojem drugom dijelu okupiranih palestinskih teritorija.

Dodaje se da bi i stanovnici Gaze spriječili delegaciju da uđe u ovu enklavu.

Izvještaji navode da je i palestinsko Ministarstvo obrazovanja odbilo sastanak s bahreinskom delegacijom i na Zapadnoj obali i u Gazi.

Izvor: Al Jazeera