Oglasi

Bahreinski premijer i katarski emir razmijenili ramazanske čestitke

Princ Khalifa bin Salman Al Khalifa i emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani razgovarali su povodom početka mjeseca ramazana.
Premijer Bahreina Al Khalifa: Poziv se opisuje kao 'ograničen' na ramazanske čestitkeAP

Dugogodišnji premijer Bahreina nazvao je katarskog emira kako bi obilježili početak mjeseca ramazana, što je rijedak kontakt zvanične Dohe i države koja je bojkotira.

Državna bahreinska novinska agencija potvrdila je u utorak telefonski razgovor princa Khalife bin Salmana Al Khalife i katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija.

Poziv se opisuje kao "ograničen" na ramazanske čestitke i, kako navode iz bahreinskog kabineta, "ne predstavlja zvanični stav Kraljevstva Bahrein i neće utjecati na uvezanost sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom na provođenju onoga što je Katar uradio 2013. i 2014. godine i ispravnim zahtjevima nakon toga".

Od juna 2017. godine Bahrein, Egipat, UAE i Saudijska Arabija nametnuli su diplomatski i komercijalni embargo Kataru, optuživši ovu državu da "podržava terorizam".

Oslobađanje broda i posade

Doha, sa svoje strane, kategorično negira optužbe i opisuje embargo kao kršenje međunarodnog prava.

U ponedjeljak je UAE oslobodio brod katarske mornarice sa četiri mornara koji je preuzeo sedmicu ranije.

U jučerašnjem saopćenju je katarsko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo zadovoljstvo oslobađanjem broda.

"Brod je provodio rutinsku vježbu kada je došlo do tehničkog problema i to ga je odvelo u emiratske vode, gdje su ga vlasti Emirata, zajedno s posadom, zauzele. Katar je proteklih dana radio preko svih diplomatskih kanala i uz posredovanje prijateljskih država na sigurnom povratku broda i posade", navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.