Bahrein: Spaljena kuća oficira koji je svjedočio u Al Jazeerinom programu

Policija još nije objavila izvještaj o uzroku požara (Al Jazeera)

Nepoznate osobe zapalile su kuću bivšeg bahreinskog oficira Yassera al-Jalahme u zapadnom okrugu Riffa u glavnom gradu Bahreina Manami.

Videosnimci koje je dobila Al Jazeera pokazuju da je Al-Jalahmina kuća zapaljena.

Prema izjavi svjedoka, dvije nepoznate osobe zaustavile su automobil ispred kuće, a zatim ušle u dvorište nekoliko trenutaka prije izbijanja požara. 

Policija još nije objavila izvještaj o uzroku požara, dok izvori iz porodice Al-Jalahmah kažu da su ih policijski službenici obavijestili da istraga traje i da se prikupljaju snimci nadzornih kamera kako bi bio utvrđen uzrok nesreće.

Razbijanje protesta

Al-Jalahmah, bivši oficir sa činom potpukovnika u odbrambenim snagama Bahreina, jedan je od ključnih svjedoka u istrazi Al Jazeere “Igrači s vatrom”, koja je emitirana u okviru programa “Ono što je skriveno je neizmjernije”.

Al-Jalahmah je prvi put svjedočio o onome što se događalo na kružnom toku Lulu u Manami 2011, kao tadašnji zapovjednik specijalne vojne divizije koja je razbila proteste.

Al-Jalahmino svjedočenje u spomenutom programu Al Jazeere, koji se emitira na arapskom jeziku, izazvalo je brojne polemike i reakcije unutar i izvan Bahreina. Al-Jalahmah kaže da se suočavao s brojnim prijetnjama nakon svjedočenja u istrazi.

Izvor: Al Jazeera