Bahrein pozvao arapske države da se suprotstave Iranu

Samit u Egiptu, koji se dešava u vrijeme velikih tenzija između Rijada i Teherana zbog Libana, održan je na zahtjev Saudijske Arabije (Al Jazeera)

Ministar vanjskih poslova Bahreina Khalid bin Ahmed Al Khalifa pozvao je u nedjelju arapske države da se ujedine i suprotstave Iranu, zbog njegove navodne podrške paravojnim snagama u ovoj regiji.

Al Khalifa, govoreći na vanrednoj sjednici Arapske lige u Kairu, rekao je kako je Iran Bahreinu nanio “hiljade rana”.

“Iran ima pipke u regiji, najveći od njih je Hezbollah”, dodao je on govoreći o libanskom savezniku Teherana, te naveo kako Iran prijeti sigurnosti arapskih država.

‘Neprihvatljiva raketna poruka’

U Bahreinu je zabilježen veći broj nasilnih incidenata od 2011. godine, kada su deseci hiljada većinskih šiitskih muslimana tražili reforme i veća prava u ovom kraljevsku kojim upravljaju manjinski suniti.

Bahrein je ugušio proteste uz pomoć sunitskih arapskih saveznika, koji su sumnjičavi prema Iranu i koji se protive jačanju šiitskog utjecaja u regiji.

Specijalni sastanak u Egiptu, koji se dešava u vrijeme velikih tenzija između Rijada i Teherana zbog Libana, održan je na zahtjev Saudijske Arabije, kako bi se govorilo o “prekršajima” koje je navodno počinio Iran na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit kazao je na samitu kako je projektil, koji su nedavno pripadnici jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi ispalili ka saudijskoj prijestolnici Rijadu, bio “napravljen u Iranu”, a za raketu je kazao kako je “neprihvatljiva iranska poruka”.

Husi su u nekoliko navrata negirali da primaju ikakvu pomoć od Teherana tokom rata u Jemenu i kazali kako je projektil Burkan 2-H, kako se naziva projektil, napravljen u Jemenu.

‘Jačanje sektaških podjela’

U govoru na otvaranju samita u Kairu, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir osudio je iranske aktivnosti u regiji.

Dodao je kako Teheran za cilj ima “destabilizaciju i jačanje sektaških podjela među ljudima, kao i da napravi jaz između nas i našeg naroda”.

Tenzije između Saudijske Arabije i Irana dosegle su trenutni vrhunac iznenadnom ostavkom libanskog premijera Saada al-Haririja 4. novembra u Rijadu, kada je rekao da se na to odlučio zbog “stiska” Irana i prijetnji smrću.

Izvor: Al Jazeera