Bahrein poziva na ‘zamrzavanje’ katarskog članstva u GCC-u

Bahrein i njegovi saveznici, koji su nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu Kataru u junu, optužuju Dohu da podržava terorističke grupe (Reuters)

Bahrein neće prisustvovati sljedećem samitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) ukoliko učesnik bude Katar, objavio je ministar vanjskih poslova Bahreina, pozvavši na suspenziju Dohe iz ovog bloka.

Khalid al-Khalifa je u nekoliko objava na Twitteru naveo da se katarsko članstvo u bloku treba zamrznuti dok Doha ne ispuni zahtjeve Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). 

“Bahrein neće prisustvovati samitu GCC-a i sjediti sa Katarom… Pravi korak potreban da se održi GCC jeste zamrzavanje članstva Katara dok ne dođe pameti i ispoštuje našu listu zahtjeva”, naveo je Khalifa. 

“S obzirom na ono što dolazi iz Katara, od njegove lažne politike i zle prirode koja ga prožima i prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti, naše zemlje su poduzele važan korak bojkota Katara i nametanja opsade”, dodao je. 

Ova Khalifina objava je prvo priznanje zemlje članice kvarteta da drže Katar pod opsadom, nakon što su ranije tvrdile da se radilo samo o bojkotu zemlje i da Doha nema osnova da se žali. 

‘Naš suverenitet je crvena linija’

Komentari dolaze kratko nakon što je CBS emitirao intervju sa katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, u kojem je on osudio pokušaje da se ugrozi suverenitet zemlje. 

“Naš suvernitet je crvena linija. Ne prihvatamo da se iko miješa u naš suverenitet. Kada mi kažete da zatvorim kanal kao što je Al Jazeera, historija će jednog dana, za 50, 60 ili 70 godina, napisati kako je promijenjena cijela ideja slobode govora u regiji”, rekao je. 

Bahrein i njegovi saveznici, koji su nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu Kataru u junu, optužuju Dohu da podržava terorističke grupe. 

Zahtjevi četiri zemlje uključuju suspenziju podrške grupama kao što su Muslimanska braća, zahlađivanje odnosa sa Iranom, zatvaranje Al Jazeere i nekoliko drugih medija i uklanjanje turskih vojnika iz Katara. 

Katar odlučno odbacuje sve optužbe i postavljene zahtjeve. 

“Njima se ne sviđa naša nezavisnost, način na koji razmišljamo, naša vizija regije. Želimo slobodu govora za ljude u regiji. I oni nisu sretni s tim. I misle da je to prijetnja za njih”, rekao je katarski emir. 

Izvor: Agencije