Bahrein pozdravio sporazum UAE-a i Izraela

Kralj Bin Isa kazao je kako je sporazum između Emirata i Izraela historijski iskorak koji će unaprijediti mirovne napore i otvoriti put stabilnosti na Bliskom istoku (EPA)

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa pozdravio je i historijskim uspjehom ocijenio nedavno postignuti sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, prenosi agencija Anadolija.

Bahreinska novinska agencija (BNA) javlja da je kralj ove zaljevske države telefonom razgovarao s prijestolonasljednikom UAE-a Mohammedom bin Zayedom i da mu je čestitao na postizanju sporazuma s Izraelom.

Kralj Bin Isa kazao je kako je sporazum između Emirata i Izraela historijski iskorak koji će unaprijediti mirovne napore i otvoriti put stabilnosti na Bliskom istoku.

Treća arapska država

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump nedavno je saopćio da su Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.), navodi Anadolija.

Izvor: Agencije