Bahati političari ambasadoru odgovorili – šutnjom

Dosadili smo svima, pa i predstavnicima međunarodne zajednice (Arhiva)

Piše: Saida Mustajbegović

Bosanskohercegovački političari šutnjom su odgovorili na kritiku ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hidea Yamazakija da su bahati na cestama, ali i prozivku da ne postoji plan obnove zemlje nakon katastrofalnih majskih poplava.

Neupućena javnost bila je iznenađena, ne zbog kritike, već što ju je uputio japanski diplomata, dok oni upućeniji kažu da se u zadnje dvije decenije Japan dokazao kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Osim redovnih (dnevnih diplomatskih) aktivnosti, Japan je dugi niz godina član Vijeća za provedbu mira i jedan od tri najveća bilateralna donatora u Bosni i Hercegovini. Saopćenje u kojem je navedena prozivka odaslano je iz Japanske ambasade u Sarajevu. Mediji su ga skoro integralno objavili. I nastao je – muk.

“U nekoj drugoj zemlji ovakva izjava bila bi prvorazredni skandal. Diplomati ne uobičavaju kritizirati zemlje u kojima službuju i oglašavati se o nekoj zemlji bez konsultacija i odobrenja svojih vlada”, pojasnila je docentica doktorica Nedžma Džananović, profesorica multilateralne diplomatije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Šta je putem medija ambasador poručio političarima? Iako su na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju prošle sedmice u Briselu predstavnici Japana najavili pomoć za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od pet miliona eura, ambasador Yamazaki je (neuobičajeno nediplomatski i vrlo jasno) kazao da para nema dok ne budu postojali konrektni projekti za njihovu realizaciju. Iskoristio je priliku i uz to poručio: “Kako sam u prilici da često putujem širom Bosne i Hercegovine, zapazio sam veći broj vozila pod policijskom pratnjom koja velikom brzinom pretiču druga vozila, uključujući i zvanično vozilo naše ambasade u Bosni i Hercegovini. Nerijetko se dešava da spomenuta vozila u potpunosti zanemaruju važeće saobraćajne propise, te svojom bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju.”

U Japanu jedan, u BiH 31

U istom saopćenju ambasador je istakao da se u Japanu (gdje živi više od 126 miliona stanovnika) samo premijer države vozi pod policijskom pratnjom, te upitao zvanične domaćine zemlje u kojoj službuje ko su to zvaničnici kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novca izdvaja iz budžeta za ove namjene.

Prema pisanju bh. medija, u ovoj zemlji čak 31 zvaničnik na državnom i entitetskim nivoima ima vozilo pod zaštitom i policijsku pratnju. Političari nižih nivoa vlasti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine nemaju policijsku zaštitu, ali su se, prema pisanju sarajevskih medija, “dosjetili” kako bi lakše prošli na cestama, te su u službene automobile ugradili takozvane blinkere, odnosno rotaciona svjetla, ispod prednje maske automobila, što je, naprimjer, slučaj s vozilima Vlade Kantona Sarajevo.

Zato je japanski ambasador iznenađen – njegova zemlja želi pomoći bh. građanima, ali bi da zna gdje taj donirani novac ide, jer nema povjerenja u ovdašnje vlasti. Jer, naspram jednog japanskog automobila s pratnjom, u Bosni i Hercegovini ih je čak 31.

I nije Japan u toj praksi usamljen primjer. Osim simpatičnog urugvajskog predsjednika Josea Mujice, čiji je jedini imetak automobil Volkswagen “buba”, proizveden 1987. godine, mnogo je država gdje se političari odgovorno ponašaju prema novcu poreznih obaveznika. Jedna od ilustracija kakav je odnos prema poreznom novcu je ostavka australskog premijera: nakon što ga je otpratila do aerodroma u službenom automobilu, njegova supruga se istim tim autom vratila kući. Ili činjenica da se u Holandiji kontroliraju službenici koji od činovničke plate kupe neuobičajeno skup automobil, pa se onda nađu pod lupom poreznih inspektora. U suštini, u bogatim zemljama službenici se ponašaju odgovorno prema novcu poreznih obaveznika, ali ako malo odstupe odmah budu pozvani na odgovornost.

Profesorica Džananović je podsjetila i na slučaj WikiLeaks, gdje je objavljeno nekoliko dokumenta koji su se odnosili i na Bosnu i Hercegovinu. U njima je opisano ponašanje pojedinih političara i njihovog osoblja prilikom (ne)zvaničnih susreta, ali su zabilježeni i razgovori s njima. Podsjetila je i na aferu skupocjenih ručnih satova i automobila bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera. S druge strane, nije iznenađena da je kritika bh. vlastima došla upravo od Japanaca. Prema njenom mišljenju, Japan je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, a njegovo učešće u radu Vijeća za provedbu mira je mnogo aktivnije nego zemalja koje su u javnosti mnogo češće spominju.

Arogantni i neodgovorni bh. političari

“Japan ima mnogo značajnijih aktivnosti u Vijeću za provedbu mira od, naprimjer, Turske, koja je, također, članica ovog tijela”, kazala je profesorica Džananović.

Zašto bh. javnost ne zna mnogo o tim aktivnostima?

“Jer je angažman Japana u tom kontekstu nezanimljiv i samim tim neeksploatiran u dnevnopolitičkim aktivnostima, za razliku od Turske ili Rusije, pa je samim tim malo spominjan u ovdašnjim medijima”, kaže profesorica.

Za Srećka Latala, direktora Social Overview Servicea za Bosnu i Hercegovinu, izjava japanskog ambasadora, iako možda neuobičajena za diplomatski kor, savršeno jasno reflektira stepen frustracije međunarodnih zvaničnika arogatnim i neodgovornim ponašanjem mnogih bh. političara. U načelu se s njim složio Zoran Ivančić, aktivista i predsjednik Fondacije CPI iz Sarajeva, koji smatra da je izjava ambasadora Yamazakija brutalno jasna i precizna. Dodao je da najbogatije zemlje na svijetu (a nijedna na Balkanu ne spada u tu kategoriju) prepuštaju najvišim državnim funkcionerima da dolaze na posao kako oni žele.

“Oni koriste svoja vozila, javni prijevoz, bicikle, neki idu i pješice… Velika Kina je naredila funkcionarima da moraju prodati svoje ‘Audije’, naći drugo zaposlenje svojim vozačima i na posao dolaziti javnim prijevozom. Kod nas mnogi neiživljeni i nerealizirani pojedinci koriste limuzine i jurnjave uz pratnju kao neku potvrdu svoje važnosti”, precizirao je Ivančić.

On je podsjetio na ono što redovno čitamo u godišnjim revizorskim izvještajima iz državnih službi – enormni su troškovi i misteriozne nabavke automobila po višim cijenama od nabavnih, razne mahinacije kod održavanja i popravki auta, lažna (falsificirana) potrošnja goriva…

Emir Đikić, jedan od čelnih ljudi Transparency Internationala Bosne i Hercegovine, organizacije koja više od deceniju ukazuje na visoku stopu korupcije u institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, komentirajući saopćenje japanskog ambasadora kaže: “Dosadili smo svima, pa i predstavnicima međunarodne zajednice. Situacija je iz godine u godinu gora i tako već već deset-dvanaest godina.”

‘Mi nemamo više društva’

“Nisam iznenađena što nema reakcije domaćih političara na vrlo jasnu, iskrenu, za nas, građane Bosne i Hercegovine, bolnu izjavu japanskoga diplomate. Činjenica je da već skoro 20 godina nakon rata strane diplomate, s manje ili više takta, upućuju slične kritike na račun domaćih vlasti, te da na takve izjave nema reakcije, osim podsmijeha ili još većih zaduživanja, obogaćivanja voznoga parka, povećanja naknada, paušala, plaća…”, izjavila je Senka Kurt, urednica sarajevskog radija Stari Grad.

“Riječ je, dakle, o još jednoj izjavi, koja je, istina, ovdje više razbudila glasače, nego političare, ali i to je nešto. Sramotno je da uopće živimo u društvu u kojem predstavnik zemlje koja je uložila najviše novca u obnovu Bosne i Hercegovine mora potcrtavati takve stvari, koje, istina, u nekim drugim svjetovima, mogu biti bizarne, ali ovdje su itekako ozbiljne”, dodala je ona.

Novinar Zoran Ćatić sa studentskog eFM radija iz Sarajeva smatra kako je apsurdno da u jednoj zemlji strani diplomata sugerira na očigledne stvari na koje se “mi” ne obaziremo.

“To ukazuje na to da mi nemamo više društva. Niti jedan segment. Rat ga je razorio, a mi se i dalje foliramo da je sve normalno. ‘Ovo’ nam jasno još jednom kaže gdje se nalazimo”, kazao je Ćatić.

Latal je, pak, mišljenja da je ono što nakon svih ovih godina čudi i zabrinjava nedostatak pravih reakcija bh. građana, a Ivančić smatra da bi se, kada bi se silna policija angažirana u pratnji bh. političara na svim nivoima vlasti posvetila suzbijanju kriminala, to osjetilo na većoj sigurnosti građana.

Izvor: Al Jazeera